Jedného zo štyroch tínedžerov v Austrálii obvinili z prípravy útoku na políciu

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 10:30 • 2 min
Jedného zo štyroch tínedžerov v Austrálii obvinili z prípravy útoku na políciu

SYDNEY - Súd v austrálskom Melbourne dnes z prípravy útoku voči austrálskej polícii obvinil jedného zo štvorice tínedžerov zadržaných uplynulý víkend. Informovala o tom televízna spoločnosť ABC. Útok na políciu sa mal uskutočniť 25. apríla v Melbourne, a to podľa plánu inšpirovaného Islamským štátom (IS).

slovakia

left justify in out

Spolu s obvineným Harunom Causevicom počas razie policajných jednotiek na boj s terorizmom zadržali minulú sobotu aj ďalšie osoby vo veku 18-19 rokov. Ide o známych Abdula Numana Haidera, tínedžera zastreleného vlani v septembri po tom, ako pobodal dvoch dôstojníkov.

 

V súvislosti s pripravovaným sprisahaním v rovnaký deň britská polícia v Blackburne, grófstvo Lancashire, zadržala 14-ročného chlapca. Čelí obvineniu z prípravy teroristického útoku alebo z podnecovania naň, uviedla polícia.

 

Causevic a jeho spoluobvinení v Austrálii - Sevdet Besim a Narre Warren - mali údajne spojenie na islamistické centrum al-Furqan na jednom z predmestí Melbourne. Austrálski vyšetrovatelia skúmajú aj možné prepojenie medzi tínedžermi z Melbourne s Neilom Prakashom, austrálskym občanom, ktorý má spomedzi všetkých austrálskych islamistov najvyššie postavenie v IS.

 

Prakash (33) má indofidžijské a kambodžské korene, konvertoval na islam a začiatkom roku 2013 odcestoval do Sýrie, kde prijal bojové meno Abu Khalid al Cambodi. Je známy ako hlavný verbovač dobrovoľníkov pre IS v Austrálii: na tomto poste vystriedal Mohammada Aliho Baryaleiho, ktorý prišiel o život počas bojov v Sýrii. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že Prakash bol kľúčovou postavou pripravovaného útoku na austrálsku políciu.

 

Causevicov právnik dnes pred súdom v Melbourne namietal proti väzneniu svojho mandanta vo väzení s najprísnejšou ochranou a upozornil, že mladík doteraz nemal nijaký konflikt so zákonom. Súd však rozhodol, že Causevic zostane vo väzbe až do ďalšieho pojednávania, ktoré sa uskutoční v auguste, informovala televízia ABC.

 

Podľa medializovaných správ obvinený Besim bol v telefonickom kontakte s britským tínedžerom. Jednotka britskej polície pre boj s terorizmom v pondelok potvrdila, že odhalila komunikáciu medzi britským občanom a mužom v Austrálii, z ktorej vyplynulo, že ich konanie predstavuje "vážnu teroristickú hrozbu".

 

Údajné sprisahanie zahŕňalo podľa ABC zadržanie policajného dôstojníka, jeho zabitie nožom, krádež jeho zbrane a jej použitie na zastrelenie jeho kolegov. K útoku malo dôjsť 25. apríla, uviedla ABC s odvolaním sa na zdroje v austrálskych bezpečnostných zložkách.

 

V sobotu si Austrália pripomenie 100. výročie vylodenia austrálskych a novozélandských jednotiek na polostrove Gallipoli, kde sa zapojili do bojov prvej svetovej vojny. V Austrálii je zvykom pripomínať si tento deň verejnými zhromaždeniami, ktoré tento rok bude sprevádzať prísne bezpečnostné opatrenia.

 

Austrálčania a Novozélanďania tvorili 25. apríla 1915 jadro výsadkárskych oddielov, na ktorých čele boli Briti. Po vylodení nasledovalo deväť mesiacov urputných bojov, ktorých cieľom bolo ovládnuť prieliv Dardanely a ohroziť Istanbul - hlavné mesto Osmanskej ríše. Tá vstúpila do vojny na strane Nemecka a Rakúsko-Uhorska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies