Titanic naďalej ostane pre vyvolených, vrak je stále nedostupný

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 13:44 • 2 min
Titanic naďalej ostane pre vyvolených, vrak je stále nedostupný

LONDÝN – Britská cestovná kancelária Blue Marble Private oznámila, že tí ktorí majú záujem ponoriť sa ku vraku najznámejšej lode sveta, by nemali dlho otáľať so svojimi objednávkami.

slovakia

left justify in out

Počet miest je totiž obmedzený. Dostať sa na palubu Titanicu v roku 1912 bol obrovský problém, teraz tomu nie je inak. Faktom ostáva, že Titanic bol a aj ostane len pre "vyvolených".

 

Od roku 1985 kedy sa podarilo členovi amerického námorníctva Robertovi Ballardovi objaviť vrak na dne Atlantického oceánu, vzbudzuje Titanic záujem v mnohých zvedavcoch. Preto sa táto britská spoločnosť, zameraná na nevšedné zážitky, rozhodla sprostredkovať túto nezabudnuteľnú skúsenosť.

 

Ponorné plavidlo firmy OceanGate, ktorá ho využíva na vedecké účely, poskytne turistom možnosť ponoriť do hlbín iba deviatich turnusoch. To je dôvod prečo si záujemci o ponor, budú musieť poriadne priplatiť. Cena lístka sa bude pohybovať okolo 105-tisíc USD, čo je približne 98-tisíc eur.

 

 

Podľa spoločnosti, ktorá organizuje túto expedíciu je jej cena súčasným ekvivalentom ceny lístku na jednosmernú plavbu na Titanicu z britského Southamptonu do New Yorku. Cena lístka sa v roku 1912 pohybovala okolo 4350 USD/4000eur. Aj napriek svojej vysokej cene, spoločnosť má prvý turnus plne obsadený, informoval americký server CNN. 

 

Hlavným dôvodom tak vysokej ceny za lístok je samozrejme obmedzený počet expedícií a aj fakt, že takáto šanca sa už nemusí opakovať. Podľa štúdie renomovaných vedcov uverejnenej v časopise Nature, vzácne artefakty požierajú baktérie, dôsledkom čoho z nich o 15 až 20 rokov nemusí ostať nič. Tento 8-dňový zájazd môže absolvovať maximálne deväť ľudí, ktorých helikoptéra prepraví na loď s ponorným plavidlom Cyclops 2.

 

Táto skupina sa ponorí ku vraku celkom 6-krát do hĺbky až 4000 metrov. V cene výletu sa klienti budú môcť zúčastniť na rôznych výskumných úkonoch a asistovať expertom z firmy OceanGate. Jednotlivé zostupné ponory sú naplánované na hodinu a pól a samotné bádanie na celé tri hodiny pri vraku lodi.

 

„Budú môcť preskúmať aj okolie vraku. Dno oceánu okolo neho je posiate rôznymi artefaktmi lodi, ktoré zostali celé storočie nedotknuté,“ povedala zakladateľka londýnskej firmy Elizabeth Ellisová pre americkú televíziu. Zároveň potvrdila, že v expedíciách by chceli pokračovať v lete 2019.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies