Jedna z najznámejších slovenských herečiek oslavuje narodeniny

NETKY.SK • 17 Február 2020, 17:32 • 2 min
Jedna z najznámejších slovenských herečiek oslavuje narodeniny

BRATISLAVA - Svoje herecké umenie potvrdila, podľa kritiky, v komédiách Georgesa Feydeaua Chrobák v hlave a Tak sa na mňa prilepila, v hre dramatika Antona Pavloviča Čechova Višňový sad a ďalších. V utorok 18. februára oslávi, jedna z najobsadzovanejších slovenských herečiek 50 rokov.

slovakia

left justify in out

Štúdium

Diana Mórová sa narodila 18. februára 1970 v Bratislave. Herectvo študovala v rokoch 1988 až 1992 na Vysokej škole múzických umení (VŠMU). Už počas štúdia hosťovala v Činohre SND v inscenáciách Chrobák v hlave, Čaj u pána senátora, To je to pravé. Po skončení školy sa stala v roku 1992 členkou Činohry SND, na prvej slovenskej divadelnej scéne pôsobí doteraz.

 

Preslávený muzikál

Na divadelných doskách vytvorila množstvo postáv. V Shakespearových Veselých paničkách Windsorských v réžii Emila Horvátha, kde sa dej točí okolo nevery a zvádzania, hrala pani Pageovú. Neskôr hru naskúšala aj s režisérom Petrom Mikulíkom. Postava Pageovej v podaní Diany Mórovej pobavila slovenské publikum a herečka potvrdila svoj zmysel pre humor. Túto komédiu vraj Shakespeare napísal na priamy popud kráľovnej Alžbety, ktorá si želala vidieť korpulentného rytiera Falstaffa v komickej úlohe oklamaného donchuana.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jan Kolenik OFFICIAL (@jan_kolenik),

 

12 rokov jedno predstavenie

Excelovala aj v úlohe Catariny - Baptistovej dcéry, vo fraškovitom príbehu Skrotenie zlej ženy - o drsnom krotiteľovi a jeho skrotenej obeti. "Predstavenie, Skrotenie zlej ženy mi asi najviac prirástlo k srdcu, pretože sme ho hrali 12 rokov a vždy bolo vypredané", zaspomínala Diana Mórová.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Činohra SND (@cinohrasnd),

 

Prvýkrát pred divákmi

Filmovým debutom herečky bola snímka Marta a Ja (1989) v réžii Jiřího Weissa. Skúsenosti na filmovom plátne nadobudla talentovaná herečka aj vo filmovej adaptácii knihy Petra Pišťanka Rivers of Babylon (1998) v réžii Vlada Balca, kde stvárnila hlavnú postavu Silvie po boku slovenského herca Andyho Hryca. Film vyhral Cenu divákov na Festivale mladého európskeho filmu Torun 1999, Cenu Rudolfa Slobodu za scenár (Peter Pišťanek) a Cenu slovenskej filmovej kritiky na 7. MFF Art Film Trenčianske Teplice 1999. 

 

img

 

Víťazka známej show

Herečka je známa tiež z televíznych seriálov - Štúrovci (1991), Silvánovci (1996), Zborovňa (1999) i Panelák (2008), kde stvárnila postavu detskej psychologičky Ivany Švehlovej. Záujem verejnosti vyvolala ako účastníčka show Hviezdy na ľade. Súťaž, v ktorej účinkovali celebrity po boku profesionálnych korčuliarov napokon vyhrala. V súčasnosti je jednou z porotkýň v Česko-Slovensko má talent.

 

img

 

Ocenenia

Cenu DOSKY za najlepší herecký výkon sezóny získala Diana Mórová v roku 1996. Bolo to historicky prvé udeľovanie týchto cien a ocenenie dostala za postavu Rosalindy v inscenácii W. Shakespeara Ako sa vám páči. V roku 2008 získala Cenu OTO ako herečka roka a ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie.

 

Milujúca matka

V roku 2006 sa jej narodil syn Quido. Jeho otcom a Mórovej životným partnerom bol v tom čase komik, herec a moderátor Juraj Mokrý.

 

img

rok 2011

 

Súčasné predstavenia

Na otázku, v ktorom divadelnom a filmovom predstavení ju môžu diváci najnovšie vidieť, Diana Mórová odpovedala: "Poslednú premiéru som mala teraz prvého februára v Slovenskom národnom divadle - v inscenácii Divadelný román od Bulgakova a v novom slovenskom filme Sviňa hrám riaditeľku resocializačného zariadenia". 

 

img

 

Snímka Sviňa

Táto snímka, ktorá vznikla podľa rovnomenného bestselleru Arpáda Soltésza, mala premiéru 4. februára 2020 v Bratislave. Po knihe siahli producenti Rudolf Biermann a Mariana Čengel Solčanská, ktorí sa odhodlali prepracovať príbehy z knihy do filmového scenára a spoločne sa ujali aj réžie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona