Jedna z najbližších osôb Pápeža Františka je obvinená zo sexuálnych zločinov

NETKY.SK • 29 Jún 2017, 11:44 • 2 min
Jedna z najbližších osôb Pápeža Františka je obvinená zo sexuálnych zločinov

VATIKÁN - Pokladník Vatikánu a austrálsky kardinál George Pell bol austrálskou políciou obvinený z pohlavného zneužívania detí v Austrálii. Pell je považovaný za tretieho muža vo vatikánskej hierarchii.

slovakia

left justify in out

Vatikánsky hovorca Greg Burke dnes podľa agentúry AP informoval, že pápež František o prípade vie a poskytol Pellovi voľno, aby mohol vo svojej vlasti predstúpiť pred súd. Vatikán zdôraznil, že Pell nerezignoval z funkcií, ktoré vo Svätej stolici zastáva. Pell dnes predstúpil pred novinárov a všetky obvinenia odmietol. Uviedol, že sa v júli vráti do Austrálie, aby čelil obvineniam voči svojej osobe.

 

Vo vyhlásení Vatikánu sa uvádza, že Pell "otvorene a opakovane odsudzoval prípady sexuálneho zneužívania maloletých", pričom toto konanie označoval za "nemorálne a netolerovateľné". Burke dodal, že Pell spolupracoval s austrálskou kráľovskou komisiou, ktorá sa vyšetrovaním prípadu zaoberala, a ako biskup sa v Austrálii zasadzoval za ochranu detí a odškodnenie obetí sexuálneho zneužívania.

 

Hovorca Vatikánu tiež uviedol, že finančná reforma vo Vatikáne, ktorej bol Pell strojcom, bude pokračovať aj v jeho neprítomnosti. Pell by mal pred súd v Melbourne v štáte Victoria predstúpiť 18. júla. Kauza sa prevalila vlani v lete, keď televízia ABC zverejnila časť policajnej správy týkajúcej sa pohlavného zneužívania detí.

 

Televízia informovala, že proti kardinálovi sa vedie vyšetrovanie v ôsmich kauzách, v ktorých boli vypočutí poškodení, ich príbuzní aj svedkovia. Ide o prípady, ktoré sa odohrali v 70. a 80. rokoch. Dvaja z poškodených sa sťažovali na Pellove nevhodné dotyky pri plávaní. V inom prípade sa Pell údajne pred trojicou chlapcov v šatni miestneho surfárskeho klubu objavil nahý.

 

Advokát dvoch z obetí, ktoré podali trestné oznámenie na Pella, dnes podľa AP uviedol, že jeho mandanti sú "radi", že vyšetrovanie vyústilo do vznesenia obvinenia. Oznámenie o Pellovom obvinení časovo koliduje s ukončením práce komisie vyšetrujúcej v Austrálii prípady pohlavného zneužívania detí duchovnými, pred ktorou kardinál svedčil.

 

Predsedníčka komisie Gail Furnessová vo februári oznámila, že bolo zaznamenaných 4444 pedofilných činov spáchaných predstaviteľmi katolíckej cirkvi v Austrálii. Išlo o prípady z rokov 1950-2010. Furnessová dodala, že predpokladanými páchateľmi týchto činov bolo sedem percent duchovných.

 

Pell pred touto komisiou vypovedal trikrát formou videokonferencie z Ríma. Členov komisie zaujímalo, ako cirkev reagovala na podozrenia a obvinenia z pedofílie, ktorých terčom boli duchovní. Kardinál poprel, že by o zneužívaní detí bol vedel. Súčasne však priznal, že katolícka cirkev zlyhala a zažila obdobie "zločinov a (ich) utajovania".

 

Pell bol vymenovaný za arcibiskupa Melbourne v roku 1996. V roku 2001 sa stal arcibiskupom v Sydney. Z trestného činu sexuálneho obťažovania bol obvinený aj v roku 2002, ale obvinení bol zbavený. V roku 2014 ho pápež František poveril reformou finančných záležitostí Vatikánu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona