Jedna štvrtina Nemcov zmenila návyky v konzumácii vajec pre obavy z fipronilu

NETKY.SK • 12 August 2017, 14:09 • 2 min
Jedna štvrtina Nemcov zmenila návyky v konzumácii vajec pre obavy z fipronilu

BERLÍN - Jedna štvrtina dospelých v Nemecku zmenila svoje návyky v konzumácii vajec, a to po škandále s používaním pesticídu fipronil.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, uskutočneného firmou YouGov pre nemeckú tlačovú agentúru DPA.

Nemecko je jednou zo 17 krajín, kde boli distribuované vajcia kontaminované pesticídom fipronil, považovaným za škodlivý pre zdravie človeka a za nevhodný na konzumáciu.

 

Fipronil, bežná zložka veterinárnych produktov na ničenie bĺch, vší a kliešťov u zvierat, je zakázané používať na živočíchoch určených na konzumáciu ľuďmi. Pod vplyvom škandálu 16 percent opýtaných v Nemecku konzumuje menej vajec a desať percent sa im vyhýba úplne. Zistila to firma YouGov zameraná na prieskum trhu.

Avšak 65 percent nemeckých respondentov odpovedalo, že správy o vajciach kontaminovaných fipronilom ich nevystrašili a jedia ich ďalej, ako zvyčajne.

 

Úrady v rôznych európskych krajinách zastávajú v tomto probléme názor, že riziko pre zdravie ľudí je malé.

Pracovníci firmy YouGov urobili prieskum na vybranej vzorke 2500 ľudí vo veku nad 18 rokov a pýtali sa na ich konzumáciu vajec. Prieskum sa uskutočnil prostredníctvom internetu 9.-10. augusta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies