Jedna dávka vakcíny od Pfizer alebo Astrazeneca dokáže zamedziť šíreniu nákazy v domácnostiach

NETKY.SK • 28 Apríl 2021, 11:44 • 2 min
Jedna dávka vakcíny od Pfizer alebo Astrazeneca dokáže zamedziť šíreniu nákazy v domácnostiach

Štúdia Anglického úradu na ochranu zdravia uvádza, že jedna dávka vakcíny od Astrazeneca a Pfizer dokáže znížiť prenos vírusu v jednej domácnosti až na polovicu.

slovakia

left justify in out

Štúdia, o ktorú sa postarali britskí vedci dokázala, že ľudia po užití prvej dávky vakcíny od spoločnosti Pfizer alebo Astrazeneca, ktorí sa nakazili koronavírusom tri týždne po očkovaní, nakazia svojich blízkych s oveľa menšou pravdepodobnosťou.  Informuje o tom denník The Guardian. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Porovnanie účinnosti vakcín proti ochoreniu COVID-19

 

„Tento výskum naznačuje, že vakcíny sú najlepší spôsob, ako sa ochrániť a ako zabrániť tomu, aby ste nevedomky nakazili niekoho vo svojej domácnosti. Každého vyzývam, aby sa zaočkoval, hneď ako bude môcť. Takisto je dôležité, aby ste dostali druhú dávku a mali tak čo najväčšiu možnú ochranu proti vírusu,“ povedal britský minister zdravotníctva Matt Hancock. 

 

img

 

Podľa Hancocka sú to skvelé správy. "Vedeli sme, že vakcíny zachraňujú životy, no táto štúdia založená na dátach zo skutočného života dokazuje, že vakcíny zabraňujú prenosu nákazy,“ dodal minister. 

 

Mohlo by vás zaujímať: PCR testy odhalili 682 nakazených, hospitalizácie však opäť klesli

 

Štúdia sa vykonávala na viac ako 24 000 domácnostiach (s celkovo 57 000 obyvateľmi), ktoré boli v kontakte so zaočkovanými. Porovnávali ich s takmer miliónom ľudí bez vakcinácie. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona