Jedlom proti rakovine. Čo si naložiť na tanier?

NETKY.SK • 25 Január 2013, 12:25 • 2 min
Jedlom proti rakovine. Čo si naložiť na tanier?

Jedlom proti rakovine. Čo si naložiť na tanier?

slovakia

left justify in out

img

Onkologické ochorenia sú po srdcovocievnych najväčším zabijakom. Napríklad kolorektálny karcinóm možno považovať za civilizačné ochorenie, keďže jeho vznik často súvisí s nesprávnou životosprávou, a tá nám veru nie je cudzia. Dokazujú to aj štatistiky, rakovinu hrubého čreva a konečníka ročne zistia u vyše 3000 Slovákov a po rakovine pľúc má na svedomí najviac životov.

Nárast tohto onkologického ochorenia nie je iba u nás, ale aj v okolitých krajinách ako Maďarsko, Česko, Nemecko, Rakúsko a pravdepodobne to spôsobuje identický spôsob života a podobný spôsob stravovania. Veď dobrú klobásku si na tanier nenaložíme radi iba my. V krajinách mediteránskej oblasti, ako sú Portugalsko, Španielsko či Taliansko, je výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka, naopak, veľmi nízky.

Správna strava zastaví zlé bunky

Mnohé výskumy preukázali, že život môže zachrániť nielen včasná diagnostika, ale aj správne zloženie stravy. "To, čo máme na tanieri, môže totiž nielen znížiť riziko vzniku rakoviny, ale aj zastaviť začínajúce bujnenie buniek," povedala Jana Pifflová Španková z občianskeho združenia Europacolon Slovensko. Tradičná domáca kuchyňa teda dlhý a zdravý život pravdepodobne nezaručí.
Stravovacie návyky Slovákov určite nepatria medzi ukážkové, na nadváhu a obezitu trpia asi dva milióny občanov. „Naše štatistiky v počte obéznych ľudí sú alarmujúce, pričom sa umiestňujeme na priečkach za krajinami ako USA či Veľká Británia," upozornila Pifflová Španková. Podľa jej slov je to odrazom toho, že mnohí z nás majú nadmerný energetický príjem, vysoký príjem tukov a cukrov. Naopak zeleniny a ovocia sa konzumuje u nás o polovicu menej, než je odporúčané. Ryby sa na slovenský stôl dostanú iba málokedy, pokiaľ nie je teda Štedrý večer. 

Bojovníci zelenina a ryby


Zahraničné vedecké výskumy potvrdili, že jedlo a výživa spojené s dostatočnou fyzickou aktivitou zohrávajú veľmi dôležitú úlohu v prevencii a vzniku rakoviny tráviaceho ústrojenstva. Dôkazom je aj to, že pre obyvateľov prímorských oblastí, ktorých jedálny lístok je zložený najmä z rýb, morských živočíchov a zeleniny, je rakovina hrubého čreva a konečníka takmer neznámy pojem.
"Správne zloženie jedálnička nielenže nedáva priestor vzniku rakoviny, ale niektoré vhodné potraviny majú dokonca aj dokázané protirakovinové účinky,“ povedala Pifflová Španková. Miesto kávy preto odporúča skúsiť si uvariť zelený čaj, do jedálnička zaradiť kapustovú zeleninu, cibuľu, cesnak, paradajky, ako aj hrozno, citrusové plody či bobuľové ovocie. Odborníci tiež odporúčajú zakombinovať do stravy sóju a kurkumu. Dôležitý je tiež dostatočný prísun vitamínov A, C a E, kyseliny listovej, selénu a vápnika.

Niektoré odporúčania hovoria aj tom, že rakovine môže predchádzať aj pohár červeného vína denne. Toto populárne odporúčanie ale nie je vedecky podložené. Víno však môže priaznivo pôsobiť v rámci prevencie pravdepodobne pre obsah tanínov a antioxidantov. 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona