Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
17. okt. 2018Hedviga
BratislavaBratislava 10°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
16.07.2018 09:00 Gurmán
Jedlá z patizónu
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
16.07.2018 09:00 Gurmán

Jedlá z patizónu



BRATISLAVA - Záhrady sú plné týchto zeleninových dobrôt, ktoré sú nenáročné na pestovanie, zato však výnimočne zdravé, plné vitamínov a s nízkym obsahom kalórií. A s týmito zdraviu prospešnými vlastnosťami sa snúbi ešte ich úžasná chuť, ktorá nám dovoľuje vyčarovať naozaj rôznorodé jedlá.


Plnený patizón mletým mäsom


Potrebné suroviny: 1 patizón, 500 g mletého mäsa, 1 cibuľa, 200 g eidamu, 1 lyžica čerstvej bazalky, 1 lyžička mletej rasce, soľ, korenie podľa chuti, 3 vajcia, 4 lyžice mlieka
 

Príprava receptu: Patizón dobre umyjeme a lyžicou vydlabeme čo najviac dužiny. Semená vyberieme a vyhodíme. Dávame pozor, aby sme nikde nepoškodili šupku. Cibuľu nakrájame najemno, dužinu patizónu na väčšie kúsky. Na panvici rozpálime olej. Najprv na ňom opečieme mleté mäso, potom pridáme cibuľu a patizón. Pridáme všetky koreniny a chvíľu opekáme. Potom prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 10 minút. Medzitým nasekáme bazalku najemno a syr nastrúhame na hrubšom strúhadle. Rúru rozpálime na 220 ° C. Keď je mäsová zmes hotová, odstavíme ju a premiešame s nasekanou bazalkou. Polovicu zmesi preložíme do patizónu, pridáme syr a priklopíme druhou polovicou. Zalejeme vajcami rozmiešanými s mliekom. Pečieme asi 20 minút. Podávame so zemiakmi alebo čerstvým pečivom.

 

Patizónové placky

 

Potrebné suroviny: 500 g zemiaky, 75 g múka, 2 ks cibuľa, 2 ks vajce, 1 ks patizón, 1 KL sušený majorán, 2 strúčiky cesnak, šťava z citróna, čierne korenie, soľ, mletá paprika, olej na opekanie
 

Príprava receptu:  Ošúpeme cesnak a cibuľu a nakrájame ju nadrobno. Ošúpeme zemiaky a patizón, umyjeme a najemno nastrúhame. Všetky ingrediencie zmiešame s citrónovou šťavou, vajcami, múkou, soľou, majoránom, korením a paprikou. Z hmoty vyformujeme placky a opekáme ich na strednom ohni 3 až 4 minúty z každej strany.

 

 

Morčacie mäso na karí s patizónmi

 

Potrebné suroviny: 400 g morčacie mäso, olej, soľ, mleté čierne korenie, 1 ks cibuľa, 400 g patizón, kari, zeleninový vývar, 2 ks
paprika, 2 ks paradajka, 2 ks jarná cibuľka, 1/4 liter biely jogurt, 1 PL kôpor, 1 strúčik cesnak
 

Príprava receptu:  Mäso pokrájame na tenké rezance, opražíme v rozohriatom oleji, osolíme, okoreníme mletý čiernym korením, pridáme nadrobno posekanú očistenú cibuľu a speníme. Patizóny očistíme, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na malé kocky. Primiešame k mäsu, opražíme v rozohriatom oleji, osolíme, okorením mletým čiernym korením, podlejeme zeleninovým vývarom a udusíme do polomäkka. Potom pridáme na rezance pokrájané zeleninové papriky bez jadrovníkov, neskôr olúpané pokrájané rajčiaky a udusíme domäkka. Hotové posypeme nadrobno posekanou očistenou mladou cibuľkou. Podávame tak, že každú porciu prelejeme lyžicou bielehou jogurtu, ktorý sme premiešali s nadrobno posekaným kôprom, rozotretým cesnakom a trochu soli.

 

Patizónové krokety

 

Potrebné suroviny: 1 patizón, 6 PL ovsených vločiek, 3 vajíčka, 1 PL polohrubej múky, soľ,

 

Príprava receptu: Patizón očistíme, nastrúhame na hrubo, osolíme a necháme chvíľu odležať. Vytlačíme šťavu, pridáme ovsené vločky, žĺtky, múku soľ a sneh z bielkov. Premiešame. Lyžicou naberáme krokety a vyprážame na oleji. Podávame s varenými zemiakmi.

 

 

Patizónový guláš

 

Potrebné suroviny: 1 ks patizón, 1 ks cibuľa, 1 kocka masox, sladká paprika, soľ, maslo, šľahačka, hladká múka
 

Príprava recpetu: Patizón ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Na panvici vymastenej tukom osmažíme cibuľu, pridáme papriku, vložíme kúsky patizónu, podlejeme vodou a dusíme. Môžeme pridať kocku masoxu. Keď je patizón mäkký, zahustíme šľahačkou, hladkou múkou. Osolíme, pridáme trochu masla na zjemnenie chuti. Podávame s knedľou.

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok