Béla
Bugár

Zuzana
Čapútová

Eduard
Chmelár

Štefan
Harabin

Marian
Kotleba

Milan
Krajniak

František
Mikloško

Rober
Mistrík

Róber
Švec

Bohumila
Tauchmannová

Juraj
Zábojník

Maroš
Šefčovič

Ivan
Zuzula

Jozef
Menyhárt

Martin
Daňo
Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
20. feb. 2019Lívia
BratislavaBratislava 11°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
16.07.2018 09:00 Gurmán
Jedlá z patizónu
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
16.07.2018 09:00 Gurmán

Jedlá z patizónu



BRATISLAVA - Záhrady sú plné týchto zeleninových dobrôt, ktoré sú nenáročné na pestovanie, zato však výnimočne zdravé, plné vitamínov a s nízkym obsahom kalórií. A s týmito zdraviu prospešnými vlastnosťami sa snúbi ešte ich úžasná chuť, ktorá nám dovoľuje vyčarovať naozaj rôznorodé jedlá.


Plnený patizón mletým mäsom


Potrebné suroviny: 1 patizón, 500 g mletého mäsa, 1 cibuľa, 200 g eidamu, 1 lyžica čerstvej bazalky, 1 lyžička mletej rasce, soľ, korenie podľa chuti, 3 vajcia, 4 lyžice mlieka
 

Príprava receptu: Patizón dobre umyjeme a lyžicou vydlabeme čo najviac dužiny. Semená vyberieme a vyhodíme. Dávame pozor, aby sme nikde nepoškodili šupku. Cibuľu nakrájame najemno, dužinu patizónu na väčšie kúsky. Na panvici rozpálime olej. Najprv na ňom opečieme mleté mäso, potom pridáme cibuľu a patizón. Pridáme všetky koreniny a chvíľu opekáme. Potom prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 10 minút. Medzitým nasekáme bazalku najemno a syr nastrúhame na hrubšom strúhadle. Rúru rozpálime na 220 ° C. Keď je mäsová zmes hotová, odstavíme ju a premiešame s nasekanou bazalkou. Polovicu zmesi preložíme do patizónu, pridáme syr a priklopíme druhou polovicou. Zalejeme vajcami rozmiešanými s mliekom. Pečieme asi 20 minút. Podávame so zemiakmi alebo čerstvým pečivom.

 

Patizónové placky

 

Potrebné suroviny: 500 g zemiaky, 75 g múka, 2 ks cibuľa, 2 ks vajce, 1 ks patizón, 1 KL sušený majorán, 2 strúčiky cesnak, šťava z citróna, čierne korenie, soľ, mletá paprika, olej na opekanie
 

Príprava receptu:  Ošúpeme cesnak a cibuľu a nakrájame ju nadrobno. Ošúpeme zemiaky a patizón, umyjeme a najemno nastrúhame. Všetky ingrediencie zmiešame s citrónovou šťavou, vajcami, múkou, soľou, majoránom, korením a paprikou. Z hmoty vyformujeme placky a opekáme ich na strednom ohni 3 až 4 minúty z každej strany.

 

 

Morčacie mäso na karí s patizónmi

 

Potrebné suroviny: 400 g morčacie mäso, olej, soľ, mleté čierne korenie, 1 ks cibuľa, 400 g patizón, kari, zeleninový vývar, 2 ks
paprika, 2 ks paradajka, 2 ks jarná cibuľka, 1/4 liter biely jogurt, 1 PL kôpor, 1 strúčik cesnak
 

Príprava receptu:  Mäso pokrájame na tenké rezance, opražíme v rozohriatom oleji, osolíme, okoreníme mletý čiernym korením, pridáme nadrobno posekanú očistenú cibuľu a speníme. Patizóny očistíme, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na malé kocky. Primiešame k mäsu, opražíme v rozohriatom oleji, osolíme, okorením mletým čiernym korením, podlejeme zeleninovým vývarom a udusíme do polomäkka. Potom pridáme na rezance pokrájané zeleninové papriky bez jadrovníkov, neskôr olúpané pokrájané rajčiaky a udusíme domäkka. Hotové posypeme nadrobno posekanou očistenou mladou cibuľkou. Podávame tak, že každú porciu prelejeme lyžicou bielehou jogurtu, ktorý sme premiešali s nadrobno posekaným kôprom, rozotretým cesnakom a trochu soli.

 

Patizónové krokety

 

Potrebné suroviny: 1 patizón, 6 PL ovsených vločiek, 3 vajíčka, 1 PL polohrubej múky, soľ,

 

Príprava receptu: Patizón očistíme, nastrúhame na hrubo, osolíme a necháme chvíľu odležať. Vytlačíme šťavu, pridáme ovsené vločky, žĺtky, múku soľ a sneh z bielkov. Premiešame. Lyžicou naberáme krokety a vyprážame na oleji. Podávame s varenými zemiakmi.

 

 

Patizónový guláš

 

Potrebné suroviny: 1 ks patizón, 1 ks cibuľa, 1 kocka masox, sladká paprika, soľ, maslo, šľahačka, hladká múka
 

Príprava recpetu: Patizón ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Na panvici vymastenej tukom osmažíme cibuľu, pridáme papriku, vložíme kúsky patizónu, podlejeme vodou a dusíme. Môžeme pridať kocku masoxu. Keď je patizón mäkký, zahustíme šľahačkou, hladkou múkou. Osolíme, pridáme trochu masla na zjemnenie chuti. Podávame s knedľou.

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok