BRATISLAVA - V niektorých častiach sveta je kukurica základnou potravinou. Kukuričná krupica je výrobok z vnútornej časti kukuričného zrna. Granulácia hrubej krupice je 900-400 mikrometrov. Jemnejšia krupica má veľkosť zŕn 600-250 mikrometrov. Obidva tieto druhy krupíc sa používajú na prípravu kukuričnej kaše (polenta).
Spolu s kukuričnou múkou získanou pri mletí sa tieto produkty používajú okrem uvedeného spôsobu aj pri príprave polievok, koláčov, tortíl, chleba, cestovín a iných potravín.
Priemerný obsah živín v kukuričnej krupici je (prepočítané na sušinu): tuky 1,2 – 1,5 %, bielkoviny 9 – 10 %, sacharidy 82 -84 %, vláknina 0,5 – 0,7 %. V súčasnosti sa na prípravu kukuričnej kaše vyrába instantná krupica.
Istantná krupica sa používa aj na výrobu detskej výživy.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies