Jedlá z krupice

NETKY.SK • 10 Máj 2015, 17:00 • 2 min
Jedlá z krupice

BRATISLAVA - V niektorých častiach sveta je kukurica základnou potravinou. Kukuričná krupica je výrobok z vnútornej časti kukuričného zrna. Granulácia hrubej krupice je 900-400 mikrometrov. Jemnejšia krupica má veľkosť zŕn 600-250 mikrometrov. Obidva tieto druhy krupíc sa používajú na prípravu kukuričnej kaše (polenta).

slovakia

left justify in out

Spolu s kukuričnou múkou získanou pri mletí sa tieto produkty používajú okrem uvedeného spôsobu aj pri príprave polievok, koláčov, tortíl, chleba, cestovín a iných potravín.

 

Priemerný obsah živín v kukuričnej krupici je (prepočítané na sušinu): tuky 1,2 – 1,5 %, bielkoviny 9 – 10 %, sacharidy 82 -84 %, vláknina 0,5 – 0,7 %. V súčasnosti sa na prípravu kukuričnej kaše vyrába instantná krupica. 

 

Istantná krupica sa používa aj na výrobu detskej výživy.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies