Jedlá z kapusty pripravia v Múzeu kysuckej dediny na dobových peciach

NETKY.SK • 14 September 2012, 11:34 • 2 min
Jedlá z kapusty pripravia v Múzeu kysuckej dediny na dobových peciach

Jedlá z kapusty pripravia v Múzeu kysuckej dediny na dobových peciach - Kultúra Jedlá z kapusty pripravené na dobových peciach v objektoch Múzea kysuckej dediny Nová Bystrica – Vychylovka si môžu vychutnať návštevníci podujatia Od kapusty chlap je tlstý,

slovakia

left justify in out

img

Jedlá z kapusty pripravené na dobových peciach v objektoch Múzea kysuckej dediny Nová Bystrica – Vychylovka si môžu vychutnať návštevníci podujatia Od kapusty chlap je tlstý, ktoré sa uskutoční v nedeľu 16. septembra 2012. TASR o tom informovala kultúrna manažérka Kysuckého múzea (KM) v Čadci Darina Hnidková.
      „Heslo Surová či kvasená pre zdravie je stvorená je pravdivé a neklame nikoho z nás. Určite ste zaradili do jedálnička jedlá z kapusty pripravené na rôzne spôsoby, ktoré vám chutia. V Múzeu kysuckej dediny budú počas celého dňa rozvoniavať halušky s kapustou, kapustniaky, pečené zemiaky s kapustou a slaninkou a tradičná kysucká kapustnica,“ uviedla Hnidková.
      Pripomenula, že na kapustu nedali dopustiť ani starí Rimania a považovali ju za všeliek. „Dokonca verili, že jej šťava zmierňuje príznaky opitosti. Kapusta má však aj mnohé iné klady, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Pomáha proti demencii a má dvakrát viac vitamínu C ako citróny. Pestovali ju i Kelti a od nich sa to naučili Slovania, ktorí zistili, že kapusta sa dá nakladať. Pre jednoduchú úpravu a dlhú skladovateľnosť sa veľmi rýchlo stala jednou z hlavných zložiek potravy. Kapusta sa postupne šľachtila a dnes si môžeme pochutnávať na mnohých odrodách bielej a červenej kapusty. Medzi najbežnejšie druhy patrí hlávková kapusta, potom je to čínska a pekinská kapusta,“ povedala kultúrna manažérka Kysuckého múzea.
      Súčasťou podujatia Od kapusty chlap je tlstý bude podľa nej aj kultúrny program, ktorý pripraví folklórna skupina z Krásna nad Kysucou. „Na pódiu pri objekte Krčma z Korne priblíži spracovanie a spôsob nakladania kapusty priamo do suda obohatený piesňami a humorným rozprávaním,“ uzatvorila Hnidková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies