Jedlá na víne

NETKY.SK • 21 November 2016, 09:00 • 2 min
Jedlá na víne

BRATISLAVA - Umenie skombinovať víno s jedlom je založené na vnútornej rovnováhe samotného vína a jedla. Keď sa použije víno pri príprave pokrmov, jedlá sú jemnejšie, chutnejšie a majú lepšiu arómu.

slovakia

left justify in out

Na dnes sme pre Vás pripravili:

Bravčové na víne

 

Úplne obyčajný a jednoduchý recept, len miesto vody víno a chuť bude zaručene iná.

 

Suroviny pre 4 osoby:

4 rezne z bravčového mäsa, 100 ml bieleho suchého vína, 1 PL hladkej múky, 2 strúčiky cesnaku, olej, soľ, mleté čierne korenie,

 

Príprava:

Rezne naklepeme osolíme, okoreníme a poprášime múkou. Následne ich prudko opečieme na oleji. Podlejeme vínom, prípadne trochou vody, pridáme cesnak a udusíme do mäkka. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.

 

obrazok

Čas prípravy: 90 minút

 

UTOROK 22.11.2016

Hruška vo víne

 

Týmto jednoduchým receptom určite zapôsobíte na všetkých maškrtníkov.

 

Suroviny pre 4 osoby:

4 hrušky, 4 PL trstinového cukru, 6 dcl červeného vína, 2 celé škorice, 5 klinčekov, 1 badián, 1 kardamon,

 

Príprava:

V hrnci skaramelizujte cukor, opatrne prilejte víno a pridajte ostatné ingrediencie. Nechajte prevariť a ponorte celé olúpané hrušky aj so stopkou. Varte asi 30 minút. Podávajte ozdobené šľahačkou, alebo s vanilkovou zmrzlinou.

 

obrazok

 

 

Čas prípravy: 45 minút

 

STREDA 23.11.2016

Losos na víne

 

Losos sa považuje za jednu z najtučnejších rýb, ale k ju nebude vyprážať a pripravíte ju podľa nášho receptu, určite nikomu neuškodí.

 

Suroviny pre 4 osoby:

4 filety z lososa, 120 g šalotky, 1 dcl bieleho suchého vína, 1 dcl smotany na šľahanie, 2 PL masla, 1 ČL vinného octu, 15 ks cherry paradajok, 1 malý karfiol, soľ, mleté čierne korenie, zázvor, škorica, majorán, petržlenovú vňať, olej,

 

Príprava:

Filety z lososa osolíme, okoreníme a z oboch strán opečieme na oleji. Odložíme na bok. Do výpeku dáme nakrájanú šalotku, víno, trošku soli, korenia, strúhaného zázvoru, majoránu, vinný ocot, šľahačku a uvaríme. Medzi tým si v slanej vode uvaríme karfiol rozobratý na ružičky. Necháme ho mierne vychladnúť a spolu s paradajkami ho orestujeme na masle. Na záver posypeme petržlenovou vňaťou. Na taniere položíme lososa, prelejeme šalotkovou šťavou a ako prílohu naservírujeme karfiol s paradajkami.

 

obrazok

Čas prípravy: 90 minút

 

ŠTVRTOK 24.11.2016

Hovädzí vývar s vínom

 

V týchto chladných jesenných dňoch nie je nič lepšie na zahriatie ako teplá polievka.

 

Suroviny pre 4 osoby:

1 liter vývaru, 0,5 litra bieleho vína, 1 PL masla, 1 dcl smotany na šľahanie, 1 ČL mletej škorice, 4 krajce chleba, syr na strúhanie,

 

Príprava:

Do hrnca dáme vývar, víno a spolu prevaríme. Opatrne prilejeme smotanu a spolu prehrejeme. Na masle z oboch strán opečieme chlieb. Položíme ho do tanierov, prelejeme polievkou a posypeme strúhaným syrom.

 

obrazok
Čas prípravy: 45 minút

 

PIATOK 25.11.2016

Vínové keksy

 

Dobrota len s troch surovín. Nakoľko tento týždeň pripravujeme jedlá s vínom, nie je tomu inak ani dnes.

 

Suroviny:

1 palmarín, 20 dkg hladkej múky, 7 PL bieleho vína,

 

Príprava:

Palmarín, hladkú múku a biele víno zmiesime a necháme chvíľu odpočinúť. Rozvaľkáme, vykrajujeme formičkami rôzne tvary, ktoré po upečení obaľujeme v práškovom cukre.

 

obrazok

Čas prípravy: 90 minút

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies