BRATISLAVA - Umenie skombinovať víno s jedlom je založené na vnútornej rovnováhe samotného vína a jedla. Keď sa použije víno pri príprave pokrmov, jedlá sú jemnejšie, chutnejšie a majú lepšiu arómu.
Na dnes sme pre Vás pripravili:
Bravčové na víne
Úplne obyčajný a jednoduchý recept, len miesto vody víno a chuť bude zaručene iná.
Suroviny pre 4 osoby:
4 rezne z bravčového mäsa, 100 ml bieleho suchého vína, 1 PL hladkej múky, 2 strúčiky cesnaku, olej, soľ, mleté čierne korenie,
Príprava:
Rezne naklepeme osolíme, okoreníme a poprášime múkou. Následne ich prudko opečieme na oleji. Podlejeme vínom, prípadne trochou vody, pridáme cesnak a udusíme do mäkka. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.
Čas prípravy: 90 minút
UTOROK 22.11.2016
Hruška vo víne
Týmto jednoduchým receptom určite zapôsobíte na všetkých maškrtníkov.
Suroviny pre 4 osoby:
4 hrušky, 4 PL trstinového cukru, 6 dcl červeného vína, 2 celé škorice, 5 klinčekov, 1 badián, 1 kardamon,
Príprava:
V hrnci skaramelizujte cukor, opatrne prilejte víno a pridajte ostatné ingrediencie. Nechajte prevariť a ponorte celé olúpané hrušky aj so stopkou. Varte asi 30 minút. Podávajte ozdobené šľahačkou, alebo s vanilkovou zmrzlinou.
Čas prípravy: 45 minút
STREDA 23.11.2016
Losos na víne
Losos sa považuje za jednu z najtučnejších rýb, ale k ju nebude vyprážať a pripravíte ju podľa nášho receptu, určite nikomu neuškodí.
Suroviny pre 4 osoby:
4 filety z lososa, 120 g šalotky, 1 dcl bieleho suchého vína, 1 dcl smotany na šľahanie, 2 PL masla, 1 ČL vinného octu, 15 ks cherry paradajok, 1 malý karfiol, soľ, mleté čierne korenie, zázvor, škorica, majorán, petržlenovú vňať, olej,
Príprava:
Filety z lososa osolíme, okoreníme a z oboch strán opečieme na oleji. Odložíme na bok. Do výpeku dáme nakrájanú šalotku, víno, trošku soli, korenia, strúhaného zázvoru, majoránu, vinný ocot, šľahačku a uvaríme. Medzi tým si v slanej vode uvaríme karfiol rozobratý na ružičky. Necháme ho mierne vychladnúť a spolu s paradajkami ho orestujeme na masle. Na záver posypeme petržlenovou vňaťou. Na taniere položíme lososa, prelejeme šalotkovou šťavou a ako prílohu naservírujeme karfiol s paradajkami.
Čas prípravy: 90 minút
ŠTVRTOK 24.11.2016
Hovädzí vývar s vínom
V týchto chladných jesenných dňoch nie je nič lepšie na zahriatie ako teplá polievka.
Suroviny pre 4 osoby:
1 liter vývaru, 0,5 litra bieleho vína, 1 PL masla, 1 dcl smotany na šľahanie, 1 ČL mletej škorice, 4 krajce chleba, syr na strúhanie,
Príprava:
Do hrnca dáme vývar, víno a spolu prevaríme. Opatrne prilejeme smotanu a spolu prehrejeme. Na masle z oboch strán opečieme chlieb. Položíme ho do tanierov, prelejeme polievkou a posypeme strúhaným syrom.
Čas prípravy: 45 minút
PIATOK 25.11.2016
Vínové keksy
Dobrota len s troch surovín. Nakoľko tento týždeň pripravujeme jedlá s vínom, nie je tomu inak ani dnes.
Suroviny:
1 palmarín, 20 dkg hladkej múky, 7 PL bieleho vína,
Príprava:
Palmarín, hladkú múku a biele víno zmiesime a necháme chvíľu odpočinúť. Rozvaľkáme, vykrajujeme formičkami rôzne tvary, ktoré po upečení obaľujeme v práškovom cukre.
Čas prípravy: 90 minút
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies