Jedlá, ktoré znižujú kvalitu spánku

NETKY.SK • 3 December 2013, 11:00 • 2 min
Jedlá, ktoré znižujú kvalitu spánku

BRATISLAVA – Všeobecne sa vie, že ísť spať s plným žalúdkom rozhodne nie je žiadna výhra. Po náročnom dni v práci si naše telo musí odpočinúť a rovnako aj naše žalúdky. Večer je najlepšie pochutiť si na niečom ľahkom a diétnom. Tučné jedlá môžu vyvolať tráviace problémy a poruchy spánku.

slovakia

left justify in out

Ak aj vy máte pred spaním stále chuť na niečo „malé“, mali by ste zabudnúť na určitý druh potravín. Nielenže to vášmu žalúdku nemusí spraviť dobre, ale také jedlo môže mať potom vplyv na priberanie na váhe a nespavosť.

Cestoviny

Cestoviny sú jedným z niekoľko potravín, ktorým by ste sa mali pred spaním vyhýbať. Častokrát sa samozrejme vidia ako ten najlepší nápad, a to hlavne preto, že ich príprava je často nenáročná a dajú sa pripraviť pomerne rýchlo. Ale práve cestoviny sú bohatým zdrojom uhľohydrátov, ktoré sa neskôr premenia v tuk.

Sladkosti

Je fakt, že tučné jedlá a sladkosti majú negatívny vplyv na našu mozgovú činnosť a môžu vyvolávať nočné mory. Takže ak chcete mať pokojný spánok, vyhnite sa nezdravým sladkostiam a miesto kúska čokolády skúste šálku vlažného mlieka s troškou medu.

Zelenina

Aj keď sa to môže zdať podozrivé, nie je vhodné jesť zeleninu tesne pred spaním. Je to síce veľmi zdravá alternatíva sladkostí, ale príliš surovej zeleniny obsahuje množstvo ťažko stráviteľných vláknin, kvôli ktorej môžete mať pocit preplneného žalúdka. To je samozrejme v poriadku behom dňa, kedy telo potraviny spaľuje. Večer sa vláknina ťažko trávi a môže spôsobiť nafukovanie a bolesť brucha.

Červené mäso

Konzumácia tohto druhu potravín by sa vďaka svojím dokázaným negatívnym účinkom na ľudské telo mala výrazne minimalizovať. Nie však úplne, pretože červené mäso je zdrojom bielkovín a železa.

Chilli omáčka

Spoločne s ostatnými potravinami môže byť naozaj delikátna a zdravá, ale ak máte v pláne ísť skoro do postele, vyhnite sa jej. Všeobecne sú korenené jedlá pred spaním ťažké na žalúdok, a chilli omáčka je naviac veľmi tučná, plná proteínov a ťažko stráviteľných sacharidov.

Tyčinky a chipsy

Pozeranie televízie alebo čítanie knižky môžu večer viesť k obvyklým hriechom, ako je mlsanie slaných pochúťok. Práve tieto pochutiny obsahujú vysoké množstvo glutamánu sodného, ktorý často súvisí s poruchami spánku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona