Jediot Achronot: Američania a Briti špehovali izraelské dróny niekoľko rokov

NETKY.SK • 29 Január 2016, 13:19 • 2 min
Jediot Achronot: Američania a Briti špehovali izraelské dróny niekoľko rokov

JERUZALEM - Spojené štáty a Británia monitorovali v rámci operácie siahajúcej až do roku 1998 tajné komunikačné kanály izraelského letectva.

slovakia

left justify in out

Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na dokumenty, ktoré prenikli na verejnosť vďaka bývalému americkému špiónovi Edwardovi Snowdenovi.

Izrael však s týmito odhaleniami, ktoré dnes zverejnili najmenej dva mediálne zdroje, vyslovil nespokojnosť. Po rokoch nezhôd ohľadne riešenia iránskych a palestínskych otázok môžu totiž tieto informácie len viac obmedziť už aj tak napäté vzťahy medzi židovským štátom a USA, domnieva sa Reuters.

 

Izraelský denník Jediot Achronot informoval, že americká spravodajská služba NSA a jej britská obdoba GCHQ špehovali izraelské misie zamerané proti Gaze, Sýrii a Iránu. Tajnú operáciu pod krycím menom Anarchist riadili z cyperskej základne a údajne bola cielená aj na iné krajiny Blízkeho východu.

 

Investigatívna internetová stránka theintercept.com takisto vydala podobnú správu - aj s fotkami, ktoré údajne pochádzajú z paluby izraelského ozbrojeného drónu.

 

Izrael informáciu o tom, že disponuje ozbrojenými drónmi, nepotvrdil ani nevyvrátil. Internetová stránka Wikileaks však ešte v roku 2010 zverejnila vyjadrenia istého popredného predstaviteľa izraelskej armády, ktorými existenciu týchto drónov potvrdil.

 

Ani americká, ani britská ambasáda v Izraeli súčasné obvinenia nekomentovali.

 

Izraelský minister energie Juval Steinitz sa snažil získané informácie zľahčiť, no povedal, že sa z tejto situácie určite poučia. "Nemyslím si, že je to nejaké najväčšie tajomstvo, ale je to niečo, čo je nepríjemné a nemalo sa stať. Teraz musíme uvažovať nad zmenou kódovania," poznamenal minister. Zároveň uviedol, že Izrael nie je z týchto zistení prekvapený.

 

V posledných mesiacoch zverejnili médiá niekoľko závažných odhalení o vzájomnej špionáži medzi USA a Izraelom, poznamenáva Reuters.

"Vieme, že Američania sledujú celý svet, nás aj svojich priateľov. Aj tak je to však smutné, okrem iného i preto, že my už desiatky rokov nevykonávame nijakú špionážnu činnosť v USA," dodal Steinitz.

 

Minister tiež povedal, že tieto informácie by mohli poškodiť plánovaný obchod s Nemeckom ohľadne kúpy niekoľkých drónov - keby sa Nemci báli o sieťové zabezpečenie týchto zariadení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies