Jediný priechod na hranici palestínskeho Pásma Gazy s Egyptom znovu otvoria

NETKY.SK • 23 August 2013, 07:59 • 2 min
Jediný priechod na hranici palestínskeho Pásma Gazy s Egyptom znovu otvoria

GAZA - Jediný priechod na hranici palestínskeho Pásma Gazy s Egyptom by mal v sobotu obnoviť prevádzku po tom, ako ho minulý štvrtok uzavreli na neurčito v súvislosti s nepokojmi v egyptských mestách.

slovakia

left justify in out

Prostredníctvom vyhlásenia o tom informoval riaditeľ palestínskej časti priechodu Máhir Abú Sabhá, podľa ktorého bude terminál otvorený štyri hodiny denne, a to pre "humanitárne prípady a Palestínčanov s cudzou štátnou príslušnosťou". Islamistické hnutie Hamás, ktoré Pásmo Gazy ovláda, ústretový krok Egypta označuje za výsledok nátlaku zo strany premiéra Ismáila Haníju a jeho ministerstva zahraničných vecí. Po uzavretí hranice na oboch stranách uviazli stovky Palestínčanov, ešte v sobotu však Egypťania na svoje územie vpustili autobus s držiteľmi zahraničných pasov a osobami potrebujúcimi lekársku pomoc.

Priechod v Rafahu predstavuje pre obyvateľov Pásma Gazy jedinú možnosť vycestovať a vyhnúť sa pritom Izraelu, ktorý už pred rokmi na územie uvalil blokádu. Vláda Hamásu je spriaznená s hnutím zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího a dianie v susednej krajine ostro kritizuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies