Jediný koncentračný tábor na britskej pôde sa možno stane chránenou pamiatkou

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 11:31 • 2 min
Jediný koncentračný tábor na britskej pôde sa možno stane chránenou pamiatkou

LONDÝN - Lokalita jediného nacistického koncentračného tábora postaveného na britskej pôde, známeho ako Lager Sylt, môže čoskoro dostať štatút chránenej historickej pamiatky. Informovala o tom dnes stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Tábor sa nachádza na ostrove Alderney. Je jedným zo štyroch takýchto väzenských zariadení, ktoré tam vystavali Nemci počas druhej svetovej vojny. Dnes z neho zostali už len hliadkové stanovištia, základy barakov a stĺpy hlavnej brány.

 

Miestna administratíva zvažuje ochranu tejto lokality pred možnou stavebnou činnosťou a jej zaradenie na zoznam objektov s pamiatkovou starostlivosťou, pretože ide o "územie s mimoriadnym historickým a archeologickým významom".

 

Normanské ostrovy, medzi ktoré spadá i Alderney, boli ťažko opevnené nacistami v rámci budovania tzv. atlantického valu. Podľa historika Colina Partridgea bolo v tábore Lager Sylt umiestnených 950 väzňov, z ktorých najmenej 87 zahynulo.

 

Nacisti vybudovali na ostrove tri pracovné tábory (Lager Norderney, Lager Borkum a Lager Helgoland) a jeden koncentračný - Lager Sylt, v ktorom boli internovaní židovskí väzni. Nad ich nútenými prácami dohliadali jednotky SS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies