Jedinú jadrovú elektráreň v Iráne dočasne núdzovo odstavili

NETKY.SK • 21 Jún 2021, 11:22 • 2 min
Jedinú jadrovú elektráreň v Iráne dočasne núdzovo odstavili

TEHERÁN - Jedinú jadrovú elektráreň v Iráne dočasne núdzovo odstavili. Predstaviteľ štátnej energetickej spoločnosti Tavanir v štátnej televízii v nedeľu informoval, že odstávku elektrárne v meste Búšehr začali v sobotu a bude trvať tri až štyri dni.

slovakia

left justify in out

Bez bližších podrobností ďalej dodal, že by to mohlo mať za následok výpadky elektriny. Je to po prvý raz, čo v elektrárni oznámil núdzovú odstávku. Tavanir v nedeľu vydal vyhlásenie, podľa ktorého jadrovú elektráreň opravujú a bude to trvať do piatka.

 

img

 

Prečítajte si: Nový izraelský premiér vyzval svetové mocnosti, aby s Iránom nevyjednávali o návrate k nukleárnej dohode

 

„Po technickej poruche v elektrárni Bushehr a po jednodňovom oznámení ministerstvu energetiky bola elektráreň dočasne odstavená a odstavená z elektrickej siete,“ uviedla v pondelok v pondelok na svojom webe Iránska organizácia pre atómovú energiu.

Elektráreň v prístavnom meste Búšehr uviedol Irán do prevádzky s pomocou Ruska v roku 2011. Elektráreň používa urán vyrábaný v Rusku, kam tiež Irán posiela použité palivové tyče z reaktora ako opatrenie na nešírenie jadrových zbraní. V marci jeden z predstaviteľov krajiny pre jadrovú energiu uviedol, že by elektráreň mohla prestať fungovať, keďže Irán pre americké sankcie nemôže pre elektráreň zaobstarávať súčiastky a vybavenie z Ruska.

Elektráreň monitoruje Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu, ktorá uviedla, že vie o správach o nej, ale odmietla ich komentovať.

 

Väčším problémom by však mohli byť skôr výpadky elektriny súvisiace s odstávkou jadrovej elektrárne. "Toto je dôležitejšie z hľadiska výpadku elektriny, ako z hľadiska jadrového zariadenia," uviedol Aslani. "Vidíme, že ťažba kryptomien spotrebúva v krajine elektrinu, čo v minulosti spôsobilo určité výpadky elektriny," dodal.

 

Po islamskej revolúcii v roku 1979 sa závod opakovane zameriaval na iránsko-irackú vojnu. Rusko neskôr dokončilo výstavbu zariadenia. Závod, ktorý leží blízko aktívnych zlomových línií a bol postavený tak, aby odolal silným otrasom. V posledných dňoch však neboli v oblasti hlásené žiadne významné zemetrasenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies