Jedenásť nemeckých duchovných poukázalo v otvorenom liste na negatíva celibátu

NETKY.SK • 13 Január 2017, 06:41 • 2 min
Jedenásť nemeckých duchovných poukázalo v otvorenom liste na negatíva celibátu

KOLÍN NAD RÝNOM - Jedenásť nemeckých katolíckych kňazov sa v otvorenom liste vyjadrilo proti celibátu. Záväzok nevstupovať do manželského zväzku vedie u duchovných v starobe často k osamoteniu, poukazovali signatári v liste zverejnenom v Kolíne nad Rýnom.

slovakia

left justify in out

Všetci skôr narodení, bezdetní signatári dokumentu, vysvätení pred polstoročím, na vlastnej koži pociťujú v čase, keď majú zhodne viac ako 70 rokov, mimoriadne jasne samotu, vyplýva z textu listu.

 

Pisatelia sa vyznávajú, že sa pre štúdium teológie rozhodli začiatkom 60. rokov minulého storočia pod vplyvom II. vatikánskeho koncilu a rozsiahlych reforiem, ktoré z neho vzišli. Jeden zo signatárov priznal, že ich vtedajšie očakávania o naplnení kostolov v dôsledku reforiem boli trochu naivné.

 

Teraz by privítali i sprístupnenie kňazského úradu pre ženy.

 

Podiel katolíkov v nemeckej spoločnosti má klesajúcu tendenciu, aktuálne činí ešte 29 percent, avšak iba necelé štyri percentá v priemere navštevujú nedeľné bohoslužby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies