Jedenásť krajín bez USA podpísalo dohodu o Transpacifickom partnerstve

NETKY.SK • 8 Marec 2018, 21:05 • 2 min
Jedenásť krajín bez USA podpísalo dohodu o Transpacifickom partnerstve

SANTIAGO - Jedenásť krajín vrátane Japonska a Kanady bez USA vo štvrtok podpísalo obchodnú dohodu o Transpacifickom partnerstve (TPP).

slovakia

left justify in out

Čílsky minister zahraničných vecí Heraldo Munoz ju nazval mohutným signálom proti protekcionizmu a obchodným vojnám. Vo Washingtone zatiaľ americký prezident Donald Trump aj napriek vlne globálnej kritiky ohlásil, že zavedie clá na dovoz ocele a hliníka. Ostatné krajiny a Medzinárodný menový fond (MMF) varovali USA, že to môže odštartovať globálnu obchodnú vojnu.

 

Komplexná a progresívna dohoda pre Transpacifické partnerstvo (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership, CPTPP) zníži clá v krajinách, na ktoré celkovo pripadá 13 % výkonu globálnej ekonomiky alebo hrubý domáci produkt (HDP) v celkovej hodnote 10 biliónov USD (8 biliónov eur). S USA by reprezentovali až 40 % svetového HDP.

Munoz uviedol, že dohoda je mohutným signálom "proti protekcionistickým tlakom, v prospech otvoreného svetového obchodu bez jednostranných sankcií a bez hrozby obchodných vojen".

 

Dohodu o TPP pôvodne podpísali USA, Kanada, Japonsko, Austrália, Nový Zéland, Mexiko, Čile, Peru, Vietnam, Malajzia, Brunei a Singapur. Trump však začiatkom roka 2017 podpísal výnos o odchode Spojených štátov z TPP.

(1 EUR = 1,2421 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies