Jeden zranený vojak je z najhoršieho vonku

NETKY.SK • 12 Júl 2013, 16:21 • 2 min
Jeden zranený vojak je z najhoršieho vonku

TURZOVKA – Jeden z vojakov, ktorého zranili pri teroristickom útoku v Afganistane, je podľa ministra obrany Martina Glváča z najhoršieho vonku. Stav druhého vojaka je naďalej vážny.

slovakia

left justify in out

„Po dohode s rodinami tých dvoch vojakov, ktorí sú ťažko zranení a nachádzajú sa v Nemecku v americkej nemocnici, dnes o 14:08 vyštartovalo lietadlo do Nemecka a idú pozrieť svojich blízkych. Máme aspoň jednu pozitívnu informáciu, že jeden ten zranený, ktorý s nami v Afganistane aj komunikoval, už bol preložený z ARO na ľahšie oddelenie, tým je z toho najhoršieho vonku a vyzerá, že by sa jeho zdravotný stav mohol už len a len zlepšovať. Stav toho druhého je naďalej vážny a je stále v umelom spánku,“ informoval minister v Turzovke pred pohrebom zosnulého vojaka Daniela Kavuliaka.

Dvaja slovenskí vojaci, ktorí v utorok utrpeli ťažké zranenia pri útoku afganského vojaka na našu strážnu jednotku v afganskom Kandaháre, sa v Nemecku zotavujú v americkej vojenskej nemocnici pri Landstuhle, ktorá poskytuje najvyššiu úroveň zdravotníckej starostlivosti najmä pre vojakov zranených v operáciách v Iraku a Afganistane. Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Petra Vojteka v americkej vojenskej nemocnici budú obaja vojaci dovtedy, kým ich zdravotný stav neumožní prevoz na Slovensko. Letecký transport z Kandaháru do Ramsteinu zabezpečili americké ozbrojené sily špeciálne upraveným lietadlom C-17 na prevoz ťažko zranených osôb. Ešte v stredu ťažko zranených vojakov navštívil v Kandaháre minister obrany spolu s premiérom Robertom Ficom. Vládny špeciál zároveň previezol do Slovenskej republiky telo tragicky zosnulého čatára Daniela Kavuliaka, ktorý pri útoku prišiel o život. Štyria ľahko zranení vojaci odmietli možnosť vrátiť sa domov a zostávajú slúžiť v misii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona