Jeden z údajných piťovcov chcel von z väzby

NETKY.SK • 28 Október 2013, 11:54 • 2 min
Jeden z údajných piťovcov chcel von z väzby

BRATISLAVA - Jeden zo 17 obžalovaných v kauze piťovci sa chcel dostať z väzby na slobodu, súd mu to však nedovolil.

slovakia

left justify in out

"Špecializovaný trestný súd dnes nevyhovel žiadosti obžalovaného T. K. o prepustenie z väzby," oznámila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Ako dodala, súd sa stotožnil s názorom prokurátora, že dôvody väzby naďalej trvajú. T. K. je vo väzbe z dôvodu preventívnej väzby, obžalovaný je pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a pre drogovú trestnú činnosť. Je súčasťou procesu so 17 obžalovanými údajnými členmi piťovcov.

Proces so 17 obžalovanými sa začal na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v auguste. V obžalobe im pripisujú 19 skutkov, vyšetrovací spis obsahuje 21 zväzkov s viac ako sedemtisíc stranami. Prokurátor pripisuje obžalovaným, že najneskôr v roku 2005 založili skupinu piťovci, respektíve v nej pôsobili alebo ju podporovali. Tá pôsobila v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Šéfom skupiny bol Juraj Ondrejčák alias Piťo a podľa hierarchie niektorí členovia zabezpečovali peniaze z výpalného, predaja drog, iní zas zbrane či výbušné systémy, ďalší robili ochrankárov. V marci 2011 po konflikte v predajni kebabov v Stupave niektorí členovia napadli a zbili dvojicu mužov za to, že si dovolili robiť problémy v podniku pod ochranou piťovcov. Za robenie problémov jeden člen skupiny žiadal zaplatenie pokuty päťtisíc eur, čo sa napokon nestalo. Členovia skupiny si údajne vytypovali erotické priváty a od žien žiadali peniaze za poskytovanie ochrany. Piťovi údajne strážnik jeho domu zaobstarával marihuanu, mal ju v strážnici pri dome. Aj ďalší členovia skupiny podľa prokuratúry zabezpečovali drogy – kokaín, pervitín a metamfetamín, aby ho ďalej predávali. Podľa žalobcu na príkaz Juraja Ondrejčáka zariadili ďalší obžalovaní koncom marca 2010 v Trnave výbuch vozidla BMW a rodinného domu Róberta T. Počas tej istej noci údajne podpálili ďalšie auto, ktoré patrilo jeho spolupracovníkovi. Meno Róberta T. figuruje v medializovaných mafiánskych zoznamoch v skupine nazývanej sýkorovci. Nálože aj s rozbuškami podľa vyšetrovateľov zabezpečil Piťo. Vraj chcel, aby všetko zapálili naraz ako značku piťovcov. Podobne skúsili zapáliť aj iné auto. Motívom bola napríklad údajná pokuta za poškodenie dverí v podniku, kde majiteľ platil piťovcom výpalné. Pripisujú im aj zapálenie predajne kebabu, ktorým údajne chceli majiteľov donútiť k plateniu výpalného. K plateniu výpalného údajne donútili aj majiteľa požičovne náradia. Dvaja členovia údajne podpálili aj prevádzku letného grilu v Hlohovci. Majiteľ potom súhlasil s platením výpalného. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies