Jeden z tendrov na nákup autobusov brzdí námietka na ÚVO

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 15:06 • 2 min
Jeden z tendrov na nákup autobusov brzdí námietka na ÚVO

BRATISLAVA - Dopravný podnik Bratislava (DPB) obstaráva päťdesiat nových autobusov. Ich nákup rozdelil do dvoch súťaží, predpokladaná hodnota oboch zákaziek je spolu 25 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Kým tender na 25 nízkopodlažných dvojnápravových autobusov má už za sebou elektronickú aukciu, súťaž na nákup 25 nízkopodlažných kĺbových autobusov brzdí námietka na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO). Námietku agentúre SITA potvrdil hovorca ÚVO Ján Mažgút.

 

V jednom z dvoch tendrov dopravný podnik obstaráva 25 nízkopodlažných dvojnápravových autobusov za predpokladanú hodnotu 10 miliónov eur bez DPH aj s opciou na dodanie ďalších takýchto autobusov. Tento tender už je takmer na konci, dopravný podnik už má za sebou aj elektronickú aukciu a pozná víťazov. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová, 20 vozidiel s dĺžkou do 12,5 metra do Bratislavy pre minimálne 90 cestujúcich dodá firma Corex, s.r.o. Päť midiautobusov s kapacitou minimálne 60 ľudí zabezpečí zase spoločnosť Solaris Bus&Coach S.A., uviedla Volfová. "Nové vysúťažené autobusy cestujúci určite pocítia pozitívne, nakoľko to budú spoľahlivé, komfortné vozidlá, vďaka ktorým sa výrazne zvýši kvalita cestovania MHD, a spolu so 120 trolejbusmi a 60 električkami to považujem za masívnu obnovu vozidlového parku DPB, aká tu doteraz nebola," uviedol generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi. 

 

Ukončený zatiaľ nie je druhý tender, a to na nákup nízkopodlažných kĺbových autobusov. Dvadsaťpäť nových autobusov dlhých maximálne 18,75 metra by malo vedieť odviezť najmenej 150 cestujúcich. Predpokladaná hodnota tejto zákazky aj s opciou je 15 miliónov eur bez DPH. Tento tender však zatiaľ stojí na ÚVO, kde evidujú námietku proti podmienkam uvedeným v súťažných podkladoch alebo v iných dokumentoch poskytnutých v lehote na predkladanie ponúk alebo podmienkam uvedeným v súťažných podmienkach v súťaži návrhov. Konať v tejto veci začal úrad 12. mája. 

 

Oba tendre Dopravný podnik vyhlásil vo februári tohto roka. Víťazí ekonomicky najvýhodnejšia ponuka, pričom najviac bodov, až 75, mohli uchádzači získať za celkovú cenu autobusov. Desaťbodová bola lehota dodania autobusov bez opcie. Päť bodov mohli uchádzači získať za maximálnu celkovú obsaditeľnosť autobusu, pričom z celkového počtu miest musí byť na sedenie najmenej 25 percent. Päťbodovú hodnotu malo aj kritérium počtu miest na sedenie z počtu všetkých miest v autobuse a úroveň technického riešenia. Víťazov oboch tendrov vyberajú v elektronickej aukcii. Píše sa to v oznámení o zverejnení zákazky na internetovej stránke Dopravného podniku Bratislava. 

 

Nákup 50 nových nízkopodlažných autobusov schválili ešte vlani v decembri bratislavskí mestskí poslanci. Na ich nákup si plánuje Dopravný podnik zobrať úver. Novými vozidlami chcú nahradiť zostarnuté autobusy, ktoré postupne vyraďujú. "Obnova vozidlového parku autobusov už bola nevyhnutná, štvrtina vozidiel je už dávno po životnosti. Opravy a údržba stoja DPB stovky tisíc eur ročne. Potrebné je vymeniť zastarané vozidlá Karosa a Ikarus, nakoľko majú vysokú poruchovosť a časté výpadky na trati," vysvetlil riaditeľ Belfi. Bratislavský dopravca má totiž vo svojom vozoparku vyše 140 autobusov, ktoré sú už po životnosti a niektoré museli pre zlý technický stav aj vyradiť. Autobusmi dnes Dopravný podnik zabezpečuje dopravu v objeme približne 28,7 vozokilometrov ročne. Nosnou dopravou sú najmä v Petržalke, Rusovciach, Jarovciach či Čunove. Cestujúcich autobusy rozvážajú aj do Lamača, Záhorskej Bystrice, Devínskej Novej Vsi, Devína, Vajnôr či Podunajských Biskupíc a Vrakune.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies