Jeden z poslancov poslal mestu otvorený list ohľadom prenájmu štadióna

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 17:15 • 2 min
Jeden z poslancov poslal mestu otvorený list ohľadom prenájmu štadióna

POPRAD - Jedného z poslancov Mestského zastupiteľstva (MsZ) v meste Poprad Jozefa Švagerka zaskočila správa na poslednom MsZ v utorok (3. 6.), kde primátor Anton Danko až na jeho konci informoval o liste, ktorý zaslal predstaviteľom hokejového klubu Donbass Doneck.

slovakia

left justify in out

"Z médií som sa následne dozvedel, že uvedený plánovaný a ponúknutý prenájom nášho hokejového štadióna bude za jedno euro,” uviedol v otvorenom liste, ktorý dnes zaslal na Mestský úrad v Poprade Švagerko.
     

Primátor síce uviedol, že tento návrh bude ešte schvaľovať MsZ, podľa neho si však v tej chvíli neuvedomil, do akej situácie poslancov týmto neuváženým krokom dostal. ”Mestských zastupiteľov postavil do polohy, keď budú musieť zaujať stanovisko, ktoré môže byť viac-menej konfrontačné,” konštatoval poslanec s tým, že na základe zákona o obecnom zriadení majú poslanci ochraňovať záujmy mesta. Nemyslí si, že spolupatričnosť mesta Poprad voči obyvateľom Ukrajiny je len pomoc hokejovému klubu. ”Prečo nezvážiť možnosť prenájmu za riadnych podmienok, ktoré máme schválené zastupiteľstvom a následne ich poukázanie, samozrejme ak budú riadne zaplatené, obyvateľom postihnutých oblastí Ukrajiny,” pýta sa Švagerko.
     

Ešte viac ho mrzí fakt, že uvedenú správu primátor oznámil po tom, čo MsZ neumožnilo vystúpiť na mimoriadnom rokovaní predsedovi občianskeho združenia (OZ) Pre Mesto Ondrejovi Kavkovi. Ten chcel zástupcov mesta informovať o pripravovaných spoločenských akciách v Poprade pre obyvateľov a o neadekvátnom prenájme mestskej tribúny, ktorá bola obstaraná z verejných zdrojov. Konkrétne im mesto malo zaslať faktúry vo výške 3300 eur za prenájom, ktorý mesto bežne poskytuje pre potreby mestských podujatí za symbolické euro.
     

"Čudujem sa postoju mesta, ako aj nerozumiem týmto dvom metrom, ktoré zaujalo. Na jednej strane deklarujeme solidaritu s Ukrajinou, na druhej sa správame k našim občanom macošsky,” upozornil Švagerko. Považuje toto rozhodnutie a vyjadrenie za unáhlené a nesystémové. ”Som podobne fanúšikom hokeja, napriek tomu by sme nemali naše osobné postoje a záujmy postaviť nad záujmy a potreby mesta Poprad,” uvádza sa v závere otvoreného listu.
     

Primátor v súvislosti so situáciou v Donecku ako štatutár mesta predniesol svoj návrh, ktorý bol podložený predbežnými konzultáciami s veľkou časťou poslaneckého zboru MsZ. Zároveň však uviedol, že akákoľvek dohoda bude podliehať schváleniu MsZ. Informoval tiež, že ponuka pre vedenie Kontinentálnej hokejovej ligy bola odoslaná až po tom, ako o nej informoval celé MsZ.
     

V súvislosti s nesúhlasom MsZ dať priestor pre vyjadrenie Ondrejovi Kavkovi primátor uviedol, že konal v súlade s rokovacím poriadkom, v tom sa okrem iného uvádza, že „ostatným zúčastneným, ktorí sa prihlásia do diskusie, sa udelí slovo len so súhlasom poslancov a len k prerokúvaným otázkam a problémom, poslanci udeľujú súhlas hlasovaním.“ Poslanci túto zmenu programu neschválili.
     

Primátor zároveň uviedol, že v prípade poskytnutia pódia pre OZ Pre mesto bol prenájom určený po predchádzajúcich skúsenostiach. V minulosti mesto, v úsilí zabezpečiť čo najlepšie podmienky podujatiu, dávalo priestory na námestí OZ k dispozícii za symbolický poplatok. To však bez predchádzajúceho upovedomenia mesta prenajímalo mestský priestor tretím osobám a od účastníkov vyberalo ďalšie poplatky. „Okrem toho pôvodne apolitické združenie, ktoré vzniklo s cieľom vrátiť život na námestie, je podľa môjho názoru zneužívané na propagáciu konkrétnych osôb, ktorých ambíciou je politická kariéra a blížiace sa komunálne voľby,“ uzavrel Danko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies