Jeden z páchateľov útokov v Paríži bol Francúz, našiel sa sýrsky i egyptský pas

NETKY.SK • 14 November 2015, 15:39 • 2 min
Jeden z páchateľov útokov v Paríži bol Francúz, našiel sa sýrsky i egyptský pas

PARÍŽ - Vďaka odtlačkom prstov francúzska polícia identifikovala jedného z páchateľov piatkových útokov v parížskom klube Bataclan.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako informovala televízia BFMTV, ide o Francúza, o ktorého sa zaujímali aj francúzske tajné služby.

 

Na mieste útoku na futbalovom štadióne Stade de France sa pri tele jedného z predpokladaných útočníkov našiel egyptský pas, uviedla BFMTV. Vyšetrovatelia doklad totožnosti preverujú.

 

Ďalší zo samovražedných atentátnikov v Paríži mal pri sebe sýrsky pas, oznámila agentúra AP s odvolaním sa na dva zdroje francúzskej polície. Francúzske médiá spresnili, že polícia preveruje, či tento pas korešponduje s identitou samovražedného atentátnika - páchateľa útoku pri Stade de France.

 

Ako je známe, v piatok večer v Paríži prišli o život ôsmi teroristi, z nich sedem spáchalo samovraždu, keď aktivovali nálože na svojich telách. V koncertnej sále klubu Bataclan sa takto zabili traja útočníci, ich štvrtého komplica zastrelilo zasahujúce policajné komando. Ďalší traja spáchali samovražedný útok na futbalovom štadióne Stade de France a jeden na Voltairovom bulvári.

 

Medzičasom sa v súvislosti s parížskymi atentátmi objavila aj hypotéza, že by mohla existovať spojitosť medzi nimi a prípadom z 5. novembra, keď nemecká polícia v blízkosti nemecko-rakúskej hranice zadržala podozrivého 51-ročného muža, v ktorého aute objavila strelné zbrane, ručné granáty a výbušniny.

 

S touto hypotézou dnes ako prvá prišla rozhlasová stanica Bayerischer Rundfunk. Spojitosť medzi oboma prípadmi pripustil dnes v prejave na zjazde CSU aj predseda bavorskej krajinskej vlády Horst Seehofer. Hovorca veliteľstva polície v tejto spolkovej krajine Ludwig Waldinger však tieto dohady odmietol ako "špekuláciu médií".

 

Podľa najnovšej bilancie si piatkové útoky v Paríži vyžiadali najmenej 128 obetí na životoch a minimálne 300 zranených, pričom stav 80 z nich je veľmi vážny.

 

K útokom sa prihlásila extrémistická skupina islamský štát (IS). Stalo sa tak krátko po tom, ako ju z tohto "aktu vojny" obvinil francúzsky prezident Francois Hollande.

 

Útoky sa odohrali v blízkosti futbalového štadióna Stade de France na severe Paríža, kde sa práve hral zápas medzi Francúzskom a Nemeckom, na ktorom bol prítomný aj Hollande. Terče ďalších útokov sa nachádzali vo východnej časti metropoly, neďaleko Námestia republiky: boli medzi nimi vyhľadávané kaviarne a reštaurácie, ako aj klub Bataclan, kde bol v osudný večer vypredaný koncert americkej skupiny Eagles of Death Metal.

 

Členovia skupiny sa po tragédii v Paríži rozhodli ukončiť predčasne svoje európske turné, ktoré malo vyvrcholiť 10. decembra v Portugalsku.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies