Jeden z najznámejších slovenských hradov sa rozpadá: Spišskému hradu hrozí zrútenie

NETKY.SK • 9 September 2019, 23:01 • 2 min
Jeden z najznámejších slovenských hradov sa rozpadá: Spišskému hradu hrozí zrútenie

SPIŠSKÉ PODHRADIE - Časti Spišského hradu na východnom Slovensku, ktorý je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO, hrozí kvôli zlému technickému stavu zrútenie. Upozornilo na to Ministerstvo kultúry, podľa ktorého si sanačné práce požadujú 4,8 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Je možné, že rekonštrukcia bude financovaná priebežne, aby nedošlo k havarijnému stavu viacero objektov hradného komplexu.

 

Rekonštrukciu požaduje najmä románsky palác z 13. storočia a západný palác rozsiahlej stavby. Tam hrozí zrútenie múrov a klenieb, v hroznom stave sú aj súčasné podporné konštrukcie.

 

VIDEO + FOTO Na Spišskom hrade sa schladíte v mučiarni a prekvapia vás aj jeho povesti


Zlý stav budovy Spišského hradu, ktorý je dosť navštevovaný turistami, odhalil monitorovací prieskum. Z jeho výsledkov vyplýva, že poruchy a potenciálne konštrukčné nedostatky sa v poslednom období prehĺbili. Porušenie hradu označilo ministerstvo za kritické.

 

 

V spomínaných častiach hradu je napríklad nutné opraviť strechy a tiež steny či stropy. Peniaze za rekonštrukciu chce úrad od vlády. Okrem samotných nákladov na sanačné práce si ďalšie peniaze vyžiada príprava projektu.

 

V roku 1994 sa v areáli Spišského hradu, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, čiastočne zrútilo západné opevnenie dolného nádvoria.

 

Spišský hrad nie je jedinou slovenskou pamiatkou, ktorá je zapísaná na zozname UNESCO. Zaradené boli do neho, okrem iných, Banská Štiavnica, Bardejov, bukové pralesy či drevené kostoly.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies