FOTO Panoráma v americkej metropole sa čoskoro zmení na nepoznanie

NETKY.SK • 25 September 2017, 12:55 • 2 min
FOTO Panoráma v americkej metropole sa čoskoro zmení na nepoznanie

NEW YORK – Keď sa v 30-tiych rokoch 20. storočia začalo stavať Rockefellerovo centrum, hovorilo sa o ňom ako o meste v meste. Ani neskôr sa vo Veľkom jablku neobjavil podobný projekt. Až doteraz.

slovakia

left justify in out

Hudson Yards bude mať 16 veží a výškou prekoná aj Empire State Building. NY je jednoznačne mestom mrakodrapov. S počtom takmer 6,5-tisíca výškových budov suverénne vedie medzi ostatnými svetovými metropolami. Tento status sa pravdepodobne tak skoro nezmení.

 

img

 

K jeho udržaniu prispeje aj obrovský projekt Hudson Yards. Podľa investorov ide o najväčší súkromný developersky projekt americkej histórie. Stavia sa v časti West Side a po plánovanom dokončení v roku 2024 výrazným spôsobom zmení panorámu luxusnej časti. Investorom je realitný magnát a developer Stephen M. Ross, ktorého projekt vyjde na 20-miliárd USD. Na projekte sa podieľajú špičkové architektonické kancelárie ako Kohn Pedersen, Fox, Foster+Partners, Skidmore, Owings & Merrill.

 

img

 

Tento obrovský projekt sa stavia na takmer 12-tich hektároch. Parcela dvakrát väčšia než Ground Zero zíva zatiaľ prázdnotou, sú tu len prázdne sklady a železničná trať, ktroá zostane zachovaná. Budovy vyrastú na pilieroch nad ňou. Budova bude mať celkom 1,7 milióna štvorcových metrov komerčných a obytných plôch. Hneď vedľa sa bude nachádzať približne 5-tisíc bytov, 100 obchodov, reštaurácií, kaviarní, trhov, barov či kultúrnych priestorov. Mrakodrapy by mali mať od 48 do 75 poschodí. Súčasťou projektu bude aj vyhliadková plošina, ktorá bude vyčnievať spomedzi ostatných.

 

img

 

Ďalšou súčasťou výstavby budú parky a Centrálne námestie, ktoré bude jedným z najdôležitejších priestranstiev 21. storočia. V NY tak prakticky vyrastie úplne nová štvrť. Investor verí, že sa z toho miesta stane srdce NY.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona