Jeden z najlepších boxerov histórie Rocky Marciano zahynul pred 45 rokmi

NETKY.SK • 29 August 2014, 09:07 • 2 min
Jeden z najlepších boxerov histórie Rocky Marciano zahynul pred 45 rokmi

NEWTON/BRATISLAVA – Hneď v prvom zápase kariéry mu reportér skomolil jeho meno. Namiesto Rocco Marchegiano zakričal Rocky Marciano. Vyhral všetkých štyridsaťdeväť zápasov, na ktoré v profesionálnej kariére nastúpil. V nedeľu 31. augusta uplynie 45 rokov od tragickej smrti jedného z najlepších boxerov všetkých čias Rockyho Marciana.

slovakia

left justify in out

Volali ho brocktonská bomba. Svojich súperov doslova drvil. Iba šesť súperov s ním vydržalo bojovať do konca a iba jeden vydržal všetkých pätnásť kôl. Istý športový komentátor o ňom vyhlásil, že ak by do jednej miestnosti zavreli všetkých najlepších boxerov v histórii a bojovali by medzi sebou, iba Rocky by to prežil. Marciano zvykol s obľubou hovoriť, že nemá dôvod tancovať s chlapom desať kôl valčík, ak ho môže zmlátiť hneď v prvom kole.
      

Rocky Marciano, vlastným menom Rocco Francis Marchegiano, sa narodil 1. septembra 1923 v Brocktone, štáte Massachusetts v Spojených štátoch amerických. Jeho rodičia pochádzali z Talianska. V mladosti sa venoval bejzbalu aj futbalu. Veľmi ťažko niesol, keď ho pre porušenie pravidiel vyhodili zo stredoškolského bejzbalového tímu. Začal vymeškávať školu, až z nej nakoniec odišiel. Bez kvalifikácie si však ťažko hľadal prácu. Pracoval v továrni na obuv, v závode na výrobu cukroviniek, vypomáhal záhradnému architektovi, zametal ulice či kopal kanály. V roku 1943 mu prišiel povolávací rozkaz a o pár týždňov už bol na ceste do Európy, kde zúrila druhá svetová vojna. Po invázii spojeneckých vojsk v Normandii bol členom jednotky, ktorá cez prieliv La Manche prevážala zásoby. Neskôr ho prevelili do Tichomoria a odtiaľ späť do USA.
      

Z dlhej chvíle začal na vojne boxovať. Jeho strýko ho prihlásil na zápas so známym boxerom Henrym Lesterom. Práve tento duel bol prvý v jeho amatérskej kariére. Lester ho bil hlava-nehlava, nahnevaný Marciano ho v treťom kole kopol do rozkroku, za čo ho rozhodca diskvalifikoval. Toto fiasko ho však povzbudilo k tvrdšiemu tréningu. Prestal fajčiť a piť alkohol. Jeho trénerom sa stal dávny kamarát Allien Colombo. Práve jemu mohol ďakovať za všetky úspechy. Alien ho doslova trýznil. Denne musel behať desať kilometrov v špeciálne upravených ťažkých topánkach, nútil ho boxovať aj pod vodou. Vďaka týmto metódam sa potom Marciano s ľahkosťou pohyboval v ringu.
      

Po niekoľkých mesiacoch medzi amatérskymi boxermi sa rozhodol vstúpiť medzi profesionálov. Jeho prvým súperom bol 17. marca 1947 Lee Epperson. V treťom kole ho knokautoval. Rovnako končili aj ďalší. Túžil vyhrať titul majstra sveta v ťažkej váhe. Stalo sa to v štyridsiatomtreťom zápase v jeho kariére. Jeho súperom bol Jersey Joe Walcott (september 1952). Hneď v prvom kole po jednom zo súperových úderov padol k zemi (stalo sa mu to prvýkrát v jeho profesionálnej kariére). Zdvihol sa však a pokračoval ďalej. V trinástom kole súpera knokautoval (Walcotta kriesili niekoľko minút) a stal sa majstrom sveta. V máji 1953 sa opäť stretli v odvetnom zápase. Tentoraz Marciano knokautoval Walcotta hneď v prvom kole.
      

Titul svetového šampióna obhájil Rocky Marciano ešte päťkrát. V máji 1956 ako 33-ročný oznámil koniec svojej aktívnej kariéry. Jedným z dôvodov bol fakt, že za osem rokov nenašiel premožiteľa. Druhým dôvodom bola jeho rodina - v roku 1950 sa oženil a narodili sa mu dve deti. K boxu sa vracal už iba ako komentátor a rozhodca.

 

Marciano bol chvíľu aj majiteľom reštaurácie, avšak zakrátko skrachoval. Mal povesť naivného dobráka. Požičiaval kamarátom peniaze, ktoré mu mnohí nevrátili. Údajne takto prišiel o dva milióny dolárov. V posledný augustový deň v roku 1969 letel Marciano so svojím priateľom Frankom Farrellom z turnaja jeho syna. Na druhý deň totiž mal oslavovať svoje 46. narodeniny. Jednomotorové lietadlo Cessna havarovalo krátko pred pristátím v Des Moines v americkom štáte Iowa. Neskúsený pilot v zlom počasí narazil do osamelého dubu uprostred poľa. Rocky Marciano bol namieste mŕtvy. Nikdy nemal strach. Nikdy neprehral. Rocky Marciano sa stal legendou, ktorú dodnes nikto neprekonal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona