Jeden z najhorších teroristov je mŕtvy!

NETKY.SK • 2 August 2022, 07:04 • 2 min
Jeden z najhorších teroristov je mŕtvy!

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden potvrdil zabitie vodcu teroristickej siete al-Káida Ajmana Zawahrího v Afganistane.

slovakia

left justify in out

Biden zároveň potvrdil aj informácie, na základe ktorých prišiel Zawahrí o život pri vzdušnom útoku dronom v afganskej metropole Kábul. „Spravodlivosť bola dosiahnutá a tento teroristický vodca už neexistuje," povedal prezident USA v televíznom príhovore národu.
 

Vodca al-Káidy sa nachádzal na balkóne svojho úkrytu v afganskej metropole, keď ho v nedeľu v ranných hodinách miestneho času zabili dve strely vypálené z bezpilotného lietadla.

 

Prečítajte si aj: António Guterres: Pokúšame šťastie, kým stojíme na prahu jadrovej vojny

 

img

 

Jeden z vysokopostavených amerických predstaviteľov podľa Sky News uviedol, že operácia na zabitie Zawahrího sa plánovala niekoľko mesiacov a Biden bol prvýkrát informovaný o navrhovanej operácii na odstránenie vodcu al-Káidy 1. júla tohto roku. Už oveľa skôr tento rok však tajné služby naznačili, že sa Zawahrího manželka spolu s deťmi presunula do metropoly Kábul. Dovtedy sa predpokladalo, že sa spolu s rodinou skrýva v Pakistane.

 

Smrť Zawahrího je najväčším úderom pre toho militantné zoskupenie od zabitia jeho zakladateľa Usámu bin Ládina americkými jednotkami v roku 2011.

img

 

Líder al-Káidy bol niekoľko mesiacov sledovaný. Tajné zložky zistili, že nikdy nevychádza z domu, ale často sa objavuje na balkóne. Aj preto bol útok naplánovaný takýmto spôsobom. Vodca teroristickej siete al-Káida Ajman Zawahrí bol niekoľko desaťročí jej významným ideológom, nikdy ale nepredčil svojho predchodcu Bin Ládina.

Niekdajší eyptský očný chirurg zohral kľúčové úlohy pri útokoch al-Káidy na ambasády USA v Keni a Tanzánii v roku 1998, ako aj na atentátoch v USA z 11. septembra 2001, ktoré si vyžiadali takmer 3 000 obetí. Dvere džihádu sa mu otvorili v roku 1980, keď bol mladým lekárom na káhirskej klinike a dostal lákavú ponuku – liečiť islamských bojovníkov proti sovietskym jednotkám v Afganistane. Postupne sa stal hlavným stratégom al-Káidy a bin Ládinovým osobným lekárom, čo ešte viac zdôrazňovalo ich blízke vzájomné väzby.

 

Z domova: Na Slovensku chýba 2 000 policajtov, rezort už pracuje na zlepšení podmienok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona