Jeden z najbohatších Čechov Radovan Vítek má za sebou najziskovejší rok

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 11:03 • 2 min
Jeden z najbohatších Čechov Radovan Vítek má za sebou najziskovejší rok

PRAHA - Nehnuteľnostiam sa v Česku darí. Dokazujú to hospodárske výsledky ich najväčšieho českého vlastníka Radovana Víteka.

slovakia

left justify in out

Ten má za sebou svoj vôbec najziskovejší rok. Skupina CPI Property Group, v ktorej má 90-% podiel, v dokumentoch pre burzu oznámila, že vlani zarobila vyše 12 miliárd korún (443,96 milióna eur). To je zhruba päťnásobok zisku v predchádzajúcom roku 2015. Podľa Hospodářskych novín (HN) v Česku rastie nájom pre firmy v kanceláriách aj obchody v nákupných centrách. 

 

A hlavne letia nahor ceny nehnuteľností. Ekonomike sa totiž darí a na trhu je dostatok lacných peňazí, ktoré už niekoľko rokov tlačia centrálne banky. "Trh stále ponúka veľké množstvo lacných peňazí, rozumné príležitosti k ich investovaniu sú však veľmi limitované. Veľa prostriedkov tak smeruje do nehnuteľností a dôsledkom je, že dobré nehnuteľnosti sa predávajú draho a zároveň sa nájdu aj kupci na nehnuteľnosti s veľkým rizikom," uviedol riaditeľ CPI Martin Němeček.

 

Realitné impérium CPI robí z Víteka najväčšieho vlastníka maloobchodných plôch v Česku, jedného z najväčších majiteľov hotelov a prevádzkovateľov nájomného bývania. Hodnota aktív CPI dosiahla vlani v prepočte 153 miliárd Kč, o 25 % viac než o rok skôr.

Najväčší obchod si pritom Vítek pripísal len pred piatimi dňami. Kúpil 11 nákupných centier a kancelárskych budov v strednej Európe. Zaplatil za ne v prepočte vyše 18 miliárd Kč, sú najväčším nákupom nehnuteľností v histórii jeho podnikania. Z novo získaných budov mu bude plynúť každý týždeň nájomné 1 milión eur, a to ako od obchodníkov a firiem z Budapešti, tak z obchodných centier v českých mestách.

 

Realitná skupina mohla mať ešte väčší zisk, keby jej vyšli všetky plány. Vítek sa napríklad snažil získať približne 1500 vlakových staníc v Česku. Rok 2016 sa však neniesol len v znamení nakupovania. "Povedali sme si, že okrem nákupu nehnuteľností, od ktorých očakávame zaujímavé výnosy, je správna doba aj na predaj toho, čo príliš nezapadá do nášho portfólia," vysvetlil Němeček s tým, že CPI sa vlani rozhodla zbaviť sa celkom deviatich kancelárskych budov v šiestimi krajských mestách.

 

Aj tento rok pokračuje v predaji niektorých nehnuteľností. Minulý mesiac napríklad predala rozsiahly areál Lozorno Logistics Park na Slovensku, ktorý získala v roku 2011 za necelé 2 miliardy Kč. Kto park kúpil, skupina neuvádza, vraj za areál zaplatil desiatky miliónov eur. Vítek chce aj naďalej rozvíjať svoj biznis v ďalších európskych mestách. "Chceme sa sústrediť na štyri krajiny, ktoré sú pre nás kľúčové, a tými sú Nemecko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko. Priestor k najväčšiemu rozvoju vidíme v Poľsku a veľmi veríme tiež Maďarsku," povedal Němeček. (1 EUR = 27,030 CZK)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona