Jeden z lídrov varuje pred spôsobením bankrotu Španielska

NETKY.SK • 2 November 2014, 13:33 • 2 min
Jeden z lídrov varuje pred spôsobením bankrotu Španielska

BARCELONA - Populárny katalánsky politik Oriol Junqueras varoval vládu v Madride pred krokmi, ktoré môže autonómny región podniknúť v prípade pokračujúceho rázne odmietavého prístupu k rokovaniam o žiadosti Barcelony vypísať riadne referendum o katalánskej nezávislosti od zvyšku Španielska.

slovakia

left justify in out

Podľa Junquerasa, ktorého slová v sobotu zverejnil denník El País, môže Barcelona spôsobiť kolaps ekonomiky celej krajiny. Líder poukázal napríklad na možnosť vyhlásiť neschopnosť splácať svoj viac ako 60-miliardový dlh, čoho dôsledkom by bolo vyhlásenie bankrotu celej krajiny, ktorá má dlhodobé problémy s vysokým zadlžením a nevýkonným hospodárstvom. Junquerasova strana ERC považuje postoj predsedu katalánskej vlády Artura Masa smerom k Madridu za málo priebojný a jej preferencie aktuálne narastajú, čo by jej mohlo zaručiť víťazstvo v regionálnych voľbách v regióne.

 

Obyvatelia 7,5-miliónového Katalánska sú nespokojní s politikou vlády v Madride, ktorá bojuje proti kríze tvrdými úspornými opatreniami a podľa katalánskych politikov investuje do regiónu oveľa menej peňazí, ako z neho dostáva. Španielsky ústavný súd na podnet vlády opakovane odmietol referendum o oddelení časti územia, na ktorom sa nezúčastnia všetci obyvatelia krajiny. Podľa výsledkov prieskumu zverejnených začiatkom októbra si ľudové hlasovanie o odtrhnutí sa od zvyšku Španielska priala väčšina obyvateľov bohatého regiónu. Symbolické hlasovanie sa má konať budúcu nedeľu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies