Jeden z Gourdelových spoločníkov bol možno komplicom islamistov

NETKY.SK • 26 September 2014, 13:30 • 2 min
Jeden z Gourdelových spoločníkov bol možno komplicom islamistov

PARÍŽ - Alžírske bezpečnostné zložky majú podozrenie, že jeden zo sprievodcov Francúza zavraždeného islamistami v Alžírsku bol ich komplicom.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes francúzska rozhlasová stanica Europe 1.
     

Alžírska polícia začala s výsluchmi piatich členov skupiny, ktorá bola so zavraždeným Hervém Gourdelom na túre v pohorí Džurdžura v oblasti Kabýlie. 
     

Nemenovaný predstaviteľ alžírskych vyšetrovacích orgánov pre Europe 1 uviedol, že alžírska armáda je presvedčená, že jeden z Gourdelových spoločníkov bol komplicom islamistickej skupiny Vojaci kalifátu (Džund al-Chiláfa), ktorá sa priznala k zavraždeniu francúzskeho rukojemníka. 
     

Europe 1 pripomenula, že do horského masívu Džurdžura sa odváži vydať len veľmi málo Alžírčanov, pretože táto oblasť má povesť bašty teroristických skupín. Z pohľadu armády je jasné, že ak sa tam francúzsky horský vodca vôbec mohol vydať, znamená to, že jeden z jeho spoločníkov musel byť v kontakte s únoscami.
     

Proti zadržiavanej pätici Gourdelových spoločníkov - milovníkov horskej turistiky - zatiaľ nevzniesli obvinenie, uvalili na nich však 12 dní vyšetrovacej väzby, čo je lehota obvyklá z prípade podozrení z terorizmu. Okrem toho zadržaní ignorovali alžírsky zákon, podľa ktorého boli povinní oznámiť úradom, že hostia cudzinca. 
     

Vyšetrovatelia sa snažia ozrejmiť okolnosti stretnutia zavraždeného Francúza s jeho sprievodcami a motiváciu, ktorá ich viedla k tomu, aby sa na túru vydali do oblasti ovládanej islamistickými teroristami. 
     

Nemenovaný zamestnanec národného parku Džurdžura pre Europe 1 uviedol, že Gourdelovi sprievodcovia sú milovníkmi trekingu a lyžovania. Tamojšie hory vraj veľmi dobre poznajú a pracujú ako horskí vodcovia. Zdroj jednoznačne vylúčil, že by mali nejaký vzťah s Vojakmi kalifátu. 
     

Skupina Vojaci kalifátu sa nedávno odštiepila od severoafrickej odnože al-Káidy a prisahala vernosť Islamskému štátu (IS). V pondelok zverejnila video, v ktorom sa prihlásila k zodpovednosti za únos, potom v záberoch ukázala muža, ktorý sa sám predstavil ako Gourdel. V stredu sa na internete objavil videozáznam s jeho zavraždením.
     

Gourdela, turistického sprievodcu a fotografa, zajali militanti tak, že zastavili jeho vozidlo v odľahlých horách východne od metropoly Alžír, kde plánoval túru, uviedlo vo vyhlásení alžírske ministerstvo vnútra. 
     

Na Gourdelovu počesť sú od dnes vo viacerých mestách Francúzska štátne vlajky na verejných budovách spustené na pol žrde. Naplánované sú aj pochody za účasti moslimskej komunity a verejné zhromaždenia - jedno z nich sa uskutoční dnes popoludní pred Veľkou mešitou v Paríži. 
     

Denník Le Figaro zasa začal s podpisovou akciou na podporu boja proti IS, v ktorej sa signatári hlásia k tomu, že aj oni sú "zlí a špinaví Francúzi", za akých ich po náletoch francúzskych lietadiel na pozície IS označujú islamisti.
     

Francúzsky prezident Francois Hollande v stredu pred svojím prejavom na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyhlásil, že Francúzsko, ktoré bombardovalo ciele Islamského štátu v Iraku spoločne s americkou armádou, sa nenechá zastrašiť vraždou francúzskeho rukojemníka. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona