Jeden z atentátnikov z Paríža mal prepojenie na známeho belgického džihádistu

NETKY.SK • 16 November 2015, 12:52 • 2 min
Jeden z atentátnikov z Paríža mal prepojenie na známeho belgického džihádistu

BRUSEL - Jeden z parížskych atentátnikov bol v spojení so známym džihádististom z Belgicka, ktorý pôsobí v skupine Islamský štát (IS) a ktorý je považovaný za organizátora zmarených útokov na ciele v Bruseli. Uviedol to dnes belgický denník De Standaard.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Plánované útoky v januári tohto roku zmarila belgická polícia po zásahu proti trojčlennej teroristickej bunke v meste Verviers na východe Belgicka.

 

"Vyšetrovatelia dospeli k prepojeniu (Paríža) na Verviers," uviedol denník, ktorý vychádza pre flámsku komunitu v Belgicku. Má ísť o prepojenie s džihádistickou bunkou, ktorá sa podľa údajov spravodajských služieb chystala zaútočiť na policajtov a policajné stanice v Belgicku a ktorá bola zlikvidovaná po zásahu špeciálneho komanda niekoľko dní po januárovom útoku na satirický týždenník Charlie Hebdo v Paríži.

 

Mená Brahima Abdeslama, ktorý sa v piatok večer vyhodil do vzduchu na ulici Boulevard Voltaire, a Abdelhamida Abaaouda, považovaného za organizátora útokov džihádistickej bunky z Verviers, sa spolu objavujú v súvislosti s viacerými trestnými činmi spáchanými v Bruseli v rokoch 2010 a 2011.

Belgická federálna prokuratúra sa zatiaľ k týmto informáciám nevyjadrila.

 

Abdeslam aj Abaaoud žili v bruselskej štvrti Molenbeek, odkiaľ pochádzajú aj ďalšie podozrivé osoby spájané s piatkovými teroristickými útokmi v Paríži.

Abaaoud, známy aj pod prezývkou abú Umar al-Bildžikí, sa objavil na videu IS ako šofér vozidla prepravujúceho zohavené mŕtvoly do masového hrobu.

Abaaoud bol v júli tohto roku v Bruseli odsúdený v neprítomnosti na 20 rokov väzenia. Dôvodom je jeho aktívna účasť pri verbovaní a vysielaní belgických džihádistov do Sýrie.

 

Belgický minister vnútra Jan Jambon, ktoré slová cituje tlačová agentúra Belga, uviedol, že domáce spravodajské služby sa musia viac zamerať na bruselskú štvrť Molenbeek-Saint-Jean. Podľa neho treba vyvinúť špecifický prístup v rámci boja proti radikalizácii, ktorá silno zasahuje túto silno imigrantskú a moslimskú štvrť bruselskej metropoly.

 

"Všimli sme si, že v Molenbeeku existuje mnoho pobočiek," povedal Jambon s odkazom na radikálne moslimské zoskupenia pôsobiace v Európe. Jambon sa v nedeľu v Paríži stretol s francúzskym ministrom vnútra Bernardom Cazeneuvom, s ktorým analyzovali bezpečnostnú situáciu v oboch krajinách, ktorá nastala po parížskych krvavých útokoch.

 

Jambon v tejto súvislosti pripomenul, že kým počet odchodov občanov Belgicka do Sýrie a Iraku "systematicky klesá" vo Flámsku a vo Valónsku, v bruselskom regióne - najmä zásluhou štvrte Molenbeek - je situácia opačná.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona