Jeden plat pri viacerých funkciách presadzuje aj OĽaNO

NETKY.SK • 28 August 2014, 09:59 • 2 min
Jeden plat pri viacerých funkciách presadzuje aj OĽaNO

BRATISLAVA - Zaviesť princíp jedného platu pri výkone viacerých verejných funkcií navrhujú v novele ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov poslanci za OĽaNO. Návrh stojí na dvoch pilieroch.

slovakia

left justify in out

Prvým je zdôraznenie zodpovednosti verejného funkcionára za náležitý výkon verejnej funkcie a tým druhým je zabrániť neprimeranému užívaniu príjmov plynúcich z výkonu viacerých verejných funkcií. "Vykonávanie každej verejnej funkcie je nielen odborne a časovo náročné, ale väčšinou aj nadpriemerne platovo ohodnotené v porovnaní s priemerným platom občanov SR. Navrhuje sa preto, aby verejný funkcionár, ktorý zastáva viacero verejných funkcií, poberal za ich vykonávanie len jeden príjem, zostáva na verejnom funkcionárovi, aby si vybral, z výkonu ktorej verejnej funkcie bude poberať príjem," vysvetľujú poslanci OĽaNO.

 

Obyčajní ľudia chcú posilniť zodpovednosť verejných funkcionárov pri výkone funkcií, právny rámec by ich preto nemal nabádať ku kumulácií verejných funkcií, čím sa posilňuje neželaná partokracia na Slovensku. Návrhom sa parlament bude zaoberať na septembrovej schôdzi. 

 

V minulom roku zákon o jednom plate pre poslancov predložilo do parlamentu KDH, vládny Smeru-SD ho však neschválil. Kresťanskí demokrati predložili novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov do parlamentu opätovne začiatkom augusta. Podľa návrhu KDH by poslancovi Národnej rady SR nepatril plat, ak by bol zároveň v pracovnom alebo obdobnom pracovnom vzťahu. Rovnako by mu nepatrila ani odmena, ak by bol zároveň členom orgánu územnej samosprávy, teda starostom, primátorom alebo predsedom VÚC. Myšlienku jedného platu pre politikov po prvýkrát v lete podporil aj premiér Robert Fico. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies