Jeden mandát chce novelou ústavy presadiť aj OĽaNO

NETKY.SK • 27 August 2014, 09:45 • 2 min
Jeden mandát chce novelou ústavy presadiť aj OĽaNO

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR by nemali byť zároveň predsedami vyšších územných celkov alebo starostami. V novele ústavy to navrhujú poslanci za OĽaNO.

slovakia

left justify in out

"Navrhovanou legislatívnou úpravou by sa zaviedol princíp jedného mandátu pri výkone tejto verejnej funkcie a poslancom NR SR by sa umožnilo, aby vykonávali svoju funkciu zodpovedne, plnohodnotne a nezávisle," argumentujú obyčajní ľudia. Zavedenie princípu jedného mandátu podľa nich nebráni uplatneniu základného práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám v zmysle Ústavy SR, ani práva zúčastňovať sa na správe vecí verejných.

 

Ľudia združení okolo Igora Matoviča upozorňujú, že súčasný stav môže viesť ku kumulácii moci a nie k jej pluralizácii. "V takejto situácii hrozí, že jeden zo subjektov začne kumulovať mocenské funkcie až do bodu vytvorenia monopolu moci. Úlohou ústavy ako základného právneho prameňa je vytvoriť právny rámec, ktorým by zamedzil vzniku takejto situácie. V duchu tejto myšlienky sa predkladaný návrh ústavného zákona snaží znemožniť poslancovi ako predstaviteľovi zákonodarnej moci kumuláciu ďalších mocenských funkcií," vysvetľujú zákonodarcovia za OĽaNO. 

 

Obyčajní ľudia už identickú právnu normu do parlamentu predkladali aj v minulom roku, parlament ju zamietol. Princíp jeden mandát stačí presadzuje aj KDH, do parlamentu na septembrovú schôdzu rovnako predložilo novelu ústavy, ktorá zakazuje, aby starostovia, primátori a predsedovia samosprávnych krajov mohli byť poslancami Národnej rady SR alebo Európskeho parlamentu. Novelu ústavy, podľa ktorej by poslanci parlamentu nemali byť zároveň primátormi, predsedami vyšších územných celkov alebo šéfmi verejnoprávnych inštitúcií do NR SR predložila aj opozičná SaS. Podobné novely s princípom jedného mandátu pre poslancov NR SR teda naraz predložili tri opozičné parlamentné strany z piatich. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies