Jedálny lístok v prešovskej škole pripravuje mama Katky Knechtovej

NETKY.SK • 16 Január 2017, 10:31 • 2 min
Jedálny lístok v prešovskej škole pripravuje mama Katky Knechtovej

PREŚOV – Jedálny lístok v Základnej škole na Šrobárovej ulici v Prešove robí pre zhruba 730 stravníkov vedúca jedálne Beáta Knechtová. Vďaka projektom zameraným na zdravé stravovanie, do ktorých sa zapája škola aj mesto ako jej zriaďovateľ, môže deťom dopriať viac šalátov aj nefalšovanej ovocnej šťavy.

slovakia

left justify in out

Voľakedy sa tu stravovala aj speváčka Katka Knechtová, dcéra vedúcej jedálne. Mama na ňu vyzradila, že milovala, rovnako ako dnešné deti, rezance s tvarohom. Na rozdiel od väčšiny jej spolužiakov, však nemala rada dukátové buchtičky a ryžový nákyp. Vždy bola skôr na slané jedlá, s chuťou zjedla všetky prívarky. Dnes si vie najviac pochutiť na dobrej slepačej polievke a nepohrdne ani domácou koložvárskou kapustou. Teraz sa však snaží stravovať zdravo, ale občas aj zhreší. Posledné Vianoce aj silvestrovský večer trávila rodina v jej byte. „Slávnostnú večeru pripravovala Katka. Je zdatná kuchárka a rada varí. Vždy musela v kuchyni pomáhať, v ničom nemala výhody,“ prezradila na slávnu dcéru jej mama.

 

Škola v súčasnosti varí zdravo a deťom ponúka aj menej tradičné jedlá, ktoré im dodajú viac výživy a menej zbytočných kalórií. Vedúca jedálne skonštatovala, že deti si zvykajú na nové chute. „Začiatky boli ťažké, ale sme vytrvali a snažíme sa ich presviedčať, že to má zmysel. Šaláty dostávajú takmer každý deň, s výnimkou keď je múčne jedlo, kde sa šalát nehodí. Majú radšej šaláty s ovocím. Taký mám pocit, že majú najradšej jablkovo-pomarančový alebo aj zeleninové. Akurát robím jedálny lístok a teraz som napríklad naplánovala na budúci týždeň hlávkový šalát a jablkový s pomarančom. Zajtra máme mrkvový s marhuľami a šalát z čínskej kapusty s jogurtom, snažíme sa striedať,“ uviedla Knechtová.

 

Na 100-percentné šťavy si deti tiež celkom dobre zvykli. V ponuke sú čisto jablková, jablková s marhuľami, jablková s broskyňami, jablková s mrkvou, tiež cviklová, z čiernych ríbezlí. Najbližšie ako novinku dostanú grepovú šťavu. „Tiež experimentujeme, uvidíme, aký bude mať ohlas. Je to zdravá šťava, bojujeme tak proti chrípke,“ povedala vedúca jedálne. Chute detí sú rôzne, ale väčšina miluje múčne jedlá, pričom môžu byť aj na slano. Aj k mäsitým jedlám majú najradšej cestoviny. Obľubujú perkelt, paprikáš, ak sú na jedálnom lístku, kuchárky musia rátať s tým, že budú chodiť na „dupľu“.

 

Škola má aj unikát – automat na čerstvé ovocie. Prístroj dostali v rámci pilotného projektu, ktorý nezískal dotáciu a ostalo len pri prototype. Deti si v ňom môžu denne kúpiť veľmi lacno dotované sezónne ovocie a zeleninu. V zime sú v ponuke jablká, hrušky a kaleráby. Škola obmedzila v bufete predaj sladkostí, ktorým konkuruje automat na mliečne výrobky. Deti si ich kupujú na dobíjateľné brejky karty.

 

V rámci environmentálnej výchovy si žiaci vytvorili v exteriéri bylinkovú špirálu, v ktorej pestujú rôzne rastliny. Mnohé z nich vedia zužitkovať kuchárky na dochutenie jedál či šalátov. Niektoré využili v novej čajovni. Škola sa môže pochváliť aj získaním certifikátu a vlajky Zelená škola.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies