Jedálniček na jeseň

NETKY.SK • 22 Október 2015, 11:00 • 2 min
Jedálniček na jeseň

BRATISLAVA - Hmlisté rána a prvé prízemné mrazíky sú tu. Jeseň prevzala svoju vládu a my by sme tomu mali prispôsobiť nielen šatník, ale aj jedálniček. Zakomponujte do vášho chutného repertoáru sezónne plodiny a užívajte si jeseň všetkými zmyslami.

slovakia

left justify in out

Poslednú dobu sa viac hovorí o chutnej tekvice Hokkaido, ktorá je zdraviu prospešná a navyše chutí po pečených gaštanoch. Že tomu neveríte? Ale áno, je to tak. Jeseň je obdobím hutných, smotanových polievok. V prípade, že to ale nechcete s kalóriami nijako preháňať, uvarte si tekvicovú. Oranžovú krásavicu vyššie uvedeného druhu starostlivo umyte, zbavte dužiny, nakrájajte a uvarte do mäkka. Potom ju rozmixujte, zjemnite smotanou alebo plnotučným mliekom, dochuťte cesnakom, soľou a užívajte si skvelú kompozíciu chutí. Navyše ten optimistický odtieň polievky vás poteší na duši a po prvej lyžici samozrejme aj na jazyku. Z tekvice si môžete ukuchtiť zapečené lasagne, domáci lekvár alebo muffiny v pestrofarebných košíčkoch.

 

V júli sme si pochutnávali na rýchlych šalátoch s paradajkami, uhorkou a vrstvou jogurtového dresingu a ich významom bolo celkové ochladenie organizmu. Práve teraz však máme záujem o pravý opak, preto si namiesto cherry paradajok pochutnajte na zapečenej cukete s patizónom. Prizvite si do kuchárskeho portfólia chren, smotanu, chudé hovädzie a vrhnite sa na pikantnú chrenovú omáčku. Na farmárskych trhoch sa zamerajte predovšetkým na guľatú zeleninu ako je cibuľa, repa, kel, cesnak, mrkva, petržlen a kapusta. Teraz oveľa častejšie jedzte tepelne upravená jedla. Na raňajky rodine pripravte ovsenú alebo krúpovú kašu.

 

Vyhrajte si s výslednou chuťou jednotlivých chodov, jeseň sa nesie v znamení voňavého korenia. Skvele vám poslúžia škorica, vanilka, klinčeky, aníz, kari, korenie alebo obľúbené chilli.

 

Keď dostanete chuť na sladké zabudnite na rýchle nepečené dezerty z kyslej smotany a piškót. Aktuálne počasie volá po jablčnom závine s orechmi a škoricou, netradičnom tekvicovom koláči, makových buchtách, alebo pokojne aj energeticky náročných venčekoch či veterníkoch. Rovnako ako so všetkým, aj tu platí zásada všetko s mierou.

 

Spríjemnite si sychravé večery hrnčekom čaju s medom a namiesto klasickej zalievanej kávy si po obede uvarte lahodnú horúcu čokoládu. Uvarte si ju doma z horkej čokolády a smotany na šľahanie. Myslite tiež na to, že obľúbený zelený čaj má ochladzujúci účinok, preto namiesto neho stavte na zázvorový čaj alebo jablko so škoricou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies