Jeb Bush obvinil Clintonovú, že môže za vzostup Islamského štátu

NETKY.SK • 12 August 2015, 07:03 • 2 min
Jeb Bush obvinil Clintonovú, že môže za vzostup Islamského štátu

SIMI VYLLEY - Republikánsky prezidentský kandidát Jeb Bush v utorok vyhlásil, že Spojené štáty zrejme musia poslať viac vojakov do Iraku, aby sa podarilo poraziť militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Bush však nepovedal, koľko ich treba vyslať. Načrtol pritom svoju vlastnú stratégiu, ako zvíťaziť nad hrozbou, ktorá sa "šíri ako pandémia". Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Bush sa v rámci boja o Biely dom prvýkrát v prejave rozsiahlo vyjadril k zahraničnej politike a tvrdo kritizoval pôsobenie Hillary Clintonovej na poste ministerky zahraničných vecí - túto favoritku medzi demokratickými uchádzačmi o prezidentský úrad a prezidenta Baracka Obamu obvinil, že dovolili militantnej organizácii obsadiť Blízky východ.

 

"Kto môže seriózne tvrdiť, že Amerika a naši priatelia sú dnes vo väčšom bezpečí než v roku 2009, keď prezident a ministerka Clintonová - ten slávny tím rivalov - nastúpili do funkcií?" položil otázku Bush. "Tak dychtivo sa chceli stať tvorcami histórie, že sa nestali mierotvorcami," dodal.

 

Bush tiež vyhlásil, že Clintonová musí na seba prevziať časť viny za vzostup Islamského štátu.

 

Bush predniesol prejav v čase, keď jeho prezidentská kampaň stráca na sile napriek prestíži, ktorú má ako syn a brat bývalých prezidentov USA. Pred niekoľkými mesiacmi vstúpil do zápasu o Biely dom ako stranícky favorit a predstihol svojich súperov aj vo finančných daroch, ktoré získal na kampaň. Nedokázal si však udržať postavenie favorita.

 

Namiesto toho strhol na seba pozornosť Američanov bohatý podnikateľ s nehnuteľnosťami a hviezda televíznej reality šou Donald Trump, ktorý vedie v prieskumoch verejnej mienky. Republikán Trump zaútočil na rodinu Bushovcov vo videu, zverejnenom v pondelok 10. augusta na Instagrame, a v odkaze na Twitteri napísal: "Čo je veľa, to je veľa - dosť bolo Bushovcov!"

 

O nomináciu Republikánskej strany v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať v novembri 2016, sa uchádza 17 kandidátov.

 

V Iraku sa v súčasnosti nachádza približne 3500 amerických vojenských inštruktorov a poradcov, ktorí už pomáhajú irackým ozbrojeným silám bojovať proti IS. Podľa Busha si víťazstvo nad IS vyžaduje odstránenie prezidenta Sýrie, Bašára Asada. To je možné dokázať tak, že sa zjednotia umiernené sily bojujúce proti IS v Sýrii a americkí vojaci "ich budú podporovať ako jedna sila". Navyše, treba im pomôcť vytvoriť stabilnú, umiernenú vládu.

 

"Je to ťažká, zložitá diplomatická a vojenská záležitosť, dokonca ešte zložitejšia ako situácia v Iraku. Ale dá sa to," vyhlásil Bush.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies