Jean-Pierre Léaud dostane na MFF Cannes čestné ocenenie

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 15:17 • 2 min
Jean-Pierre Léaud dostane na MFF Cannes čestné ocenenie

CANNES - Francúzsky herec Jean-Pierre Léaud dostane v nedeľu 22. mája počas záverečného ceremoniálu Medzinárodného filmového festivalu Cannes čestnú Zlatú palmu za mimoriadny prínos kinematografii.

slovakia

left justify in out

Toto ocenenie v minulosti získali napríklad Clint Eastwood, Manoel de Oliveira, Woody Allen, Bernardo Bertolucci či Agnes Varda. Šesťdesiaty deviaty ročník festivalu odštartuje v stredu 11. mája. Sedemdesiatdvaročný Léaud sa okrem toho predstaví aj na špeciálnej projekcii snímky La Mort de Louis XIV (2016) španielskeho režiséra Alberta Serru, ktorá sa uskutoční 19. mája a zúčastní sa na nej aj spomínaný filmár.


Jean-Pierre Léaud je známy predovšetkým stvárnením Antoina Doinela v snímkach Nikdo ma nemá rád (1959), Antoine a Colette (1962), Ukradnuté bozky (1968), Rodinný kozub (1970) a Láska na úteku (1979), ktoré všetky režíroval François Truffaut. Spolupracoval aj s Jean-Lucom Godardom, s ktorým nakrútil filmy Mužský rod, ženský rod (1966) a Číňanka (1967). Na niekoľkých ďalších snímkach oboch menovaných tvorcov sa podieľal ako asistent režiséra. Zahral si tiež v česko-slovenskom poviedkovom filme Dialóg 20-40-60, ktorý režírovali Peter Solan, Zbyněk Brynych a Jerzy Skolimowski.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies