Jean Paul Gaultier sa rozlúčil so svetom módy svojou recyklovanou kolekciou

NETKY.SK • 4 Február 2020, 13:54 • 2 min
Jean Paul Gaultier sa rozlúčil so svetom módy svojou recyklovanou kolekciou

Francúzsky návrhár Jean Paul Gaultier ohlásil koniec svojej kariéry návrhára haute couture (vysokej módy) a na svojej poslednej módnej show predstavil kolekciu v štýle recyklácie, vytvorenú zo svojich starších modelov a znovu použitých látok a materiálov.

slovakia

left justify in out

Módna show, ktorá sa uskutočnila ku koncu januára v parížskom Théâtre du Chatelet a mala symbolicky ukončiť päťdesiatročnú kariéru svetovo presláveného návrhára, bola oslavou udržateľnosti a diverzity. 

 

Gaultier bol už v minulosti známy svojim nekonvenčným prístupom ku kráse a rodu s heslom: "Každý je krásny".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jean Paul Gaultier (@jpgaultierofficial),

 

Umiernenosť v módnom priemysle

Muža napríklad obliekol do sukní a jeho kolekcie predvádzali modelky rôznych tvarov i veku. Využitie recyklácie je však v jeho haute couture tvorbe relatívne nové a rovnako tak verejná výzva na recykláciu a umiernenosti v módnom priemysle.

 

"Myslím si, že móda potrebuje zmenu. Existuje príliš veľa oblečenia a nie je využité. Nevyhadzujte ich, recyklujte ich. Krásny kúsok oblečenia je odevom, ktorý s vami žije," vyhlásil Gaultier v tlačovej správe.

 

Sukňa z kožených búnd aj použitých pančúch

Ako návrhár túto výzvu skutočne myslí, predviedol na prehliadkovom móle. Parížske publikum a poťažmo celý svet prekvapila kolekcie zložená z mnohých rôznych starších kúskov nielen z Gaultierovej produkcie.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jean Paul Gaultier (@jpgaultierofficial),

 

Modelky sa predviedli napríklad v sukni vyrobenej zo starých kožených búnd, šaty vyrobené z kožených pásikov alebo z čiernych pančúch, slávnostných košieľ alebo operných rukavíc.

 

Obľúbeným prvkom Gaultierovej tvorby sú korzety, ktoré nechýbali ani tentoraz, vyrobené napríklad z pánskych kravát.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jean Paul Gaultier (@jpgaultierofficial),

 

Samozrejmosťou bola tiež džínsovina, ktorá patrí medzi návrhárove asi najobľúbenejšie materiály, na prehliadke boli k videniu rôzne postrihané bundy a nohavice našité na krinolínových obručiach alebo použíté na oblečení miesto krajkovej dekorácie.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jean Paul Gaultier (@jpgaultierofficial),

 

Gaultier tiež zrecykloval svoje známe námornícka tričká, army štýl alebo špicatú podprsenku akú zvykla nosiť Madonna z 90. rokov minulého storočia.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Marine miracle. @gigihadid #GigiHadid #GaultierParis #SS20 #PFW #JPGFREAKING50 Photographed by @saskialawaks.

Príspevok, ktorý zdieľa Jean Paul Gaultier (@jpgaultierofficial),

 

Ukázalo sa, že recyklácia haute couture pristane. Trochu to síce vyzerá, že na to stačia nožnice a veľká dávka kreativity, čo sám návrhár v podstate priznal, ale publikum túto invenciu ocenilo.

 

"Vyvetral som šatníky, oživil svoje staršie kolekcie a všetky kúsky, ktoré som za tie roky našiel na blšáku alebo nazbieral počas svojho cestovania. Jednoducho som zo svojich archívov vytvoril materiál," komentoval návrhár vznik svojej poslednej udržateľnej módnej kolekcie.

 

S časom prišlo uvedomenie sa

Hoci nebol v minulosti Gaultier považovaný za ekologicky uvedomelého dizajnéra, používal kožušiny a vo svojich kolekciách sa ich vzdal až v roku 2018 s komentárom, že zabíjanie zvierat pre ich kožušinu je úplne žalostné, sám priznal, že recyklácia oblečenia ho sprevádza celým životom.

 

"Najskôr som veci recykloval, pretože som nemal peniaze. Takže som použil džínsy a vytvoril z nich zábavné veci a to isté teraz robím so svojou couture," vyhlásil pre Vogue k svojej kolekcii vyrobenej z použitých materiálov.

 

Priznal, že vzťah ku znovu použitým materiálom si vybudoval už v detstve. Jeho matka si vyrábala sukňu zo starých nohavíc jeho otca.

 

"Tak som sa naučil, že môžem použiť kus oblečenia znovu a pokračovať v jeho recyklácii, čo tak v podstate robím od svojej prvej módnej show s džínsovinou," dodal 67-ročný návrhár, ktorý sa síce lúči s haute couture, ale svojich fanúšikov uistil, že značka Gaultier Paris nekončí a v akej forme bude pokračovať, zostáva zatiaľ veľkým prekvapením.

 

"To najlepšie sa ešte len chystá," sľúbil Gaultier. Tak snáď to najlepšie bude opäť smerovať k udržateľnosti módneho priemyslu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies