Jean-Jacques Annaud patrí medzi režisérsku špičku

NETKY.SK • 30 September 2018, 10:21 • 2 min
Jean-Jacques Annaud patrí medzi režisérsku špičku

BRATISLAVA - Francúzsky režisér Jean-Jacques Annaud je autorom filmov, za ktoré dostal početné medzinárodné ocenenia. Medzi jeho najznámejšie patria snímky Boj o oheň (1981), Meno ruže (1986), Medveď (1988), Milenec (1991), Sedem rokov v Tibete (1997) a Nepriateľ pred bránami (2001). V pondelok 1. októbra režisér bude mať 75 rokov.

slovakia

left justify in out

Jean-Jacques Annaud sa narodil 1. októbra 1943 v meste Draveil. Po absolvovaní Vysokej školy kinematografie (IDHEC) v Paríži sa v rokoch 1968-1974 začal venovať nakrúcaniu reklamných šotov. O dva roky debutoval celovečerným filmom Noirs et blancs en couleur (Černobiela zástava,1976), satirou na kolonializmus, ktorý mu vyniesol Oscara a režisér zaznamenal svoj prvý veľký úspech. Nasledovala komédia Coup de tete (Hlavička,1979).

 

V roku 1981 prišiel so svojím doposiaľ najambicióznejším projektom La Guerre du feu (Boj o oheň). Dráma z rannej histórie ľudstva o strastiplnom putovaní pravekých ľudí za ohňom bola ocenená Oscarom za najlepšie masky. Režisér vložil do deja aj kus romantiky a pár úsmevných momentov. Snímku označila kritika za jeden z najexperimentátorskejších filmov 80. rokov. V tomto filme predviedol presvedčivé herecké kvality dovtedy neznámy herec Ron Perlman.

 

V legendárnej snímke Il nome della rosa (Meno ruže, 1986), nakrútenej podľa románu Umberta Eca, sa divák ocitne v opátstve benediktínov, kde prišlo k záhadným úmrtiam. V mysterióznej snímke sa v hlavnej úlohe františkánskeho mnícha Viliama z Baskervillu predstavil škótsky herec Sean Connery. V čase nakrúcania filmu išlo o najväčší rozpočet európskej koprodukcie od realizácie snímky Kleopatra (1963).

 

Nasledoval jeden z najkrajších filmov o zvieratách s názvom L'ours (Medveď,1988). Nádherná príroda, smutný a krutý príbeh, kde silnejší vyhráva. Snímka je nakrútená na motívy knihy Jamesa Olivera Curwooda "Kráľ šedých medveďov". Autor knihy sa inšpiroval skutočnými udalosťami, ktoré ako mladý lovec zažil. 

 

Režisér Annaud nesklamal ani pri výrobe jedného z romanticky ladených filmov s názvom L'Amant (Milenec, 1991), ktorý spracoval podľa autobiografického románu spisovateľky Marguerite Durasovej. Dej sa odohráva v Saigone na konci 20. rokov minulého storočia. Pätnásťročná francúzska školáčka sa vracia z prázdninového pobytu na vidieku u matky. Keď sa ocitne pri brehu rieky Mekong, upúta pozornosť bohatého mladého Číňana. Ten jej navrhne odvoz do Saigonu. Medzi ním a dievčaťom vzniká počas cesty výrazné napätie, ktoré prerastá viac do erotického než citového vzťahu. Išlo o prvý západný film, zrealizovaný vo Vietname od skončenia vojny v roku 1975.

 

Dva roky po premiére svojho filmu Seven Years in Tibet (Sedem rokov v Tibete,1997) režisér Annaud v rozhovore pre denník New York Times prezradil, že napriek zákazu čínskej vlády, dva kamerové tímy pre neho tajne nakrútili niekoľko záberov v Himalájach. Tie diskrétne zakomponoval do takmer trojhodinovej snímky o osude rakúskeho horolezca Heinricha Harrera. Po čase vyšlo najavo, že bez vedomia čínskeho režimu sa do filmu podarilo "prepašovať" 20 minút ilegálnych záberov. Mená režiséra a popredných hollywoodskych hviezd Harrisona Forda a Brada Pitta, ktorí v snímke stvárnili hlavné role, sa po premietnutí filmu ocitli na čiernej listine nežiaducich osôb.

 

V roku 2000 Annaud nakrútil podľa vlastného scenára snímku Enemy at the Gates ( Nepriateľ pred bránami). Filmová freska o Stalingrade sa stala s rozpočtom 95 miliónov dolárov najnákladnejším filmovým projektom v dejinách nemeckej kinematografie. Za zmienku stojí aj dobrodružný film Deux freres (Dvaja dratia, 2004).

 

Mediálny inštitút Severného Porýnia-Vestfálska, Európsky mediálny inštitút a nemecké mesto Aachen v roku 2004 udelili režisérovi Annaudovi Medailu Karola Veľkého za európske médiá. Touto voľbou ocenili európsku osobnosť, ktorá svojimi filmami prispela k vybudovaniu a zjednoteniu Európy, uviedli v spoločnom vyhlásení inštitúcie.

 

Film francúzskeho tvorcu Lang tu teng (Totem vlka, 2015) zaujal opäť priaznivcov prírody. Atmosféru pútavého deja dopĺňa hudba Jamesa Hornera.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona