Jean-Claude Juncker: Neakceptujem delenie krajín EÚ na staré a nové

NETKY.SK • 6 Máj 2014, 17:21 • 2 min
Jean-Claude Juncker: Neakceptujem delenie krajín EÚ na staré a nové

BRATISLAVA - V Európskej únii by sa nemali vytvárať nové deliace čiary, ani medzi severom a juhom, ani medzi východom a západom.

slovakia

left justify in out

"Neakceptujem, aby sme členské štáty delili na nové a staré," povedal na dnešnej tlačovej konferencii ľudových strán v Bratislave kandidát Európskej ľudovej strany (EPP) na post predsedu Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.
     

Zároveň upozornil, že v týchto eurovoľbách sa bude po prvý raz voliť na základe Lisabonskej zmluvy. "Nachádzame sa v situácii, keď je na tom socialistická strana, pokiaľ ide o vyhliadky, približne podobne ako EPP. Ale chceme, aby sa EPP stala víťazom volieb," vyhlásil s tým, že jazýčkom na váhach pri získaní tesnej väčšiny môžu byť práve slovenskí europoslanci. Dodal, že sa mení aj spôsob výberu predsedu Európskej komisie, kedy už členovia Európskej rady budú povinní pri jeho nominácii rešpektovať výsledok eurovolieb.
     

"Ľudia rozhodnú o tom, ktorým smerom sa bude uberať politika zamestnanosti EÚ. Ľudové strany sú za konsolidáciu verejných financií, zároveň však treba robiť politiku zamestnanosti. Je potrebné, aby sme na to vynakladali viac peňazí ako doteraz a aby sme použili aj ďalšie nástroje," konštatoval Juncker na margo piatich priorít ľudovcov v týchto voľbách. Zároveň ale dodal, že väčšinu, 90 percent novovytvorených pracovných miest, vytvárajú v Európe malé a stredné podniky. 
     

"Druhou prioritou je vytvorenie európskej energetickej únie, treťou zmluva s USA a ďalšou budovanie menovej a hospodárskej únie. Piata priorita sa týka tzv. britskej otázky," poznamenal Juncker. "Pre Slovensko by bolo zaujímavé vytvorenie energetickej únie. Nie som pripravený akceptovať to, že by sa krajiny ako Slovensko mohli ocitnúť v situácii, že im v polovici zimy vypnú dodávky plynu. Ak sa nepodarí kúpiť plyn z východu, treba ho vykompenzovať zo západu. Ak by sa východný plyn príliš zdražil, treba prejsť na iné zdroje," dodal.
     

Juncker poznamenal, že na Slovensku bol niekoľkokrát, prvýkrát v roku 1997, kedy padlo rozhodnutie, že Slovensko zatiaľ nebude prizvané k rokovaniam o vstupe do EÚ. "Mal som vtedy veľmi vzrušujúce stretnutie s vtedajším premiérom Mečiarom. Snažil sa mi zabrániť, aby som sa mohol stretnúť s predstaviteľmi opozície," poznamenal Juncker s tým, že slovenského expremiéra Mikuláša Dzurindu považuje za svojho osobného priateľa.
     

Tlačovú konferenciu organizovala SDKÚ-DS a moderoval ju práve Mikuláš Dzurinda. Prítomní boli predsedovia a lídri eurokandidátok všetkých slovenských členov EPP, okrem SDKÚ-DS aj KDH, Most-Híd a SMK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies