Je víno zdraviu škodlivé, alebo v malej miere prospieva? Vedci stále hľadajú zhodu

NETKY.SK • 16 November 2018, 21:43 • 2 min
Je víno zdraviu škodlivé, alebo v malej miere prospieva? Vedci stále hľadajú zhodu

Čo sa týka konzumácie alkoholu, vždy boli a vždy zrejme budú existovať dve skupiny ľudí s dvoma rôznymi názormi. Jedni budú mierne popíjanie obhajovať ako zdraviu prospešné, druhí aj v malej kvapke vína uvidia potenciálnu hrozbu. Aká je pravda?

slovakia

left justify in out

Pohár vína k večeri po náročnom dni je pre mnohých úľavou pre rozstrapatené nervy. Z vedeckého hľadiska je ale aj jedna taká, že pohárik každý deň je zdraviu škodlivý.

 

Mnohí odborníci opakovane varujú, že alkohol je nebezpečný a môže skracovať život. Nájdu sa ale aj opačné názory, teda že môže v malej miere prospievať mozgu a odvracať demenciu.

 

Ďalšie štúdie - uskutočňované na ľuďoch i zvieratách - potom dokladajú, že alkohol v rozumnej miere môže znižovať aj riziko ďalších ochorení, napríklad rakoviny.

 

Z vyššie uvedeného je tak ťažké sa len tak rozhodnúť, čomu veriť, čo je jediná a neochvejná pravda. Server Daily Mail sa na celú problematiku pitia alkoholu, respektíve vína, pozrel z trochu iného pohľadu.

 

Zostavil pre a proti z rôznych štúdií, ktoré boli za posledného polroka publikované. Závery si tak môže urobiť každý sám.

 

Víno ako škodca

 

Posledný výskum, ktorý bol publikovaný len pred pár dňami v časopise Alcoholism: Clinical and Experimental Research, to vidí jasne. Štúdia vykonaná odborníkmi z americkej Washington University School of Medicine jasne poukázala na to, že každodenné popíjanie aj obyčajného pohára vína zvyšuje riziko predčasného úmrtia o pätinu. Účinok je rovnaký u všetkých ľudí, bez ohľadu na ich vek.

 

Prieskum z Vanderbilt University v americkom štáte Tennessee z júna tohto roku potom poukázal na fakt, že ľudia do 45 rokov veku, ktorí si pravidelne "doprajú", majú oveľa častejšie vyšší krvný tlak, vyššiu hladinu cukru v krvi a zvýšený cholesterol. To všetko vedie k vyššiemu riziku ochorenia srdca alebo mŕtvice.

 

Odborníci z fínskej University of Jyväskylä v máji tohto roku zverejnili, že už dva poháriky vína za večer znižujú kvalitu spánku tú istú noc až o 40 percent. Menšie množstvo potom o 10 percent.

 

Júnový výskum univerzity v americkom Illinois potom uvádzal, že vyššie množstvo alkoholu zvyšuje riziko prepuknutia Alzheimerovej choroby.

 

Pitie aj malého množstva vína, predovšetkým bieleho, potom navyše zvyšuje u mužov riziko rakoviny prostaty až o 26 percent, uviedla májová štúdia rakúskych odborníkov. Rovnaká štúdia tých istých odborníkov ale zároveň zistila, že červené víno naopak riziko výskytu rovnakého druhu rakoviny znižuje, a to v priemere o 12 percent.

 

Keď víno pomáha
 

Pozitívne postavené štúdie, teda tie, ktoré sa zameriavajú na prospešnosť mierneho popíjania vína, ale majú tiež svoje zastúpenie. V auguste publikovala University College London zistenie, že víno v malej miere môže pôsobiť ako prevencia proti srdcovým chorobám.

 

Vedci v rámci nej podrobili testom 35 132 žien a zistili, že tie, ktoré si dopriali pohárik vína denne, mali až o 50 percent menšie riziko výskytu chorôb srdca.

 

Ten istý mesiac potom vyšla pre milovníkov vína ďalšia pozitívna štúdia, ktorá tvrdila, že jeho konzumácia výrazne znižuje riziko vzniku demencie. Francúzski odborníci z Universite Paris-Saclay pri nej podrobili testom 9000 ľudí stredného veku a zistili, že tí, ktorí si dávali pohár vína denne (cca 175 ml), mali nižšiu pravdepodobnosť rozvoja demencie, a to opäť o nezanedbateľných 50 percent, oproti tým, ktorí nepili vôbec.

 

Talianska štúdia z júla tohto roka sa potom zamerala na víno a jeho vplyv na mužské spermie. Muži, ktorí počas týždňa vypijú množstvo rovnajúce sa fľaši a jednému malému poháriku vína, majú podľa vedcov z Fondazione Policlinico v Miláne nielen vyšší počet spermií, ale aj kvalitnejšie spermie oproti abstinentom.

 

Doktor Max Griswold z americkej University of Washington potom koncom prázdnin vydal ďalšie závery. "Akokoľvek môže mať alkohol v minimálnej miere pozitívne účinky v niektorých ohľadoch na zdravie, nič ako bezpečné množstvo alkoholu neexistuje," uviedol po tom, čo so svojimi kolegami preskúmal 694 predchádzajúcich štúdií zameraných na alkohol a jeho vplyv na zdravie.

 

Ako je vidieť, vždy tak najskôr budú vedľa tvrdenia, ktoré budú vyzdvihovať prínosy vína, existovať aj tie, ktoré budú tvrdiť opak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona