Pohár vína k večeri po náročnom dni je pre mnohých úľavou pre rozstrapatené nervy. Z vedeckého hľadiska je ale aj jedna taká, že pohárik každý deň je zdraviu škodlivý.
Mnohí odborníci opakovane varujú, že alkohol je nebezpečný a môže skracovať život. Nájdu sa ale aj opačné názory, teda že môže v malej miere prospievať mozgu a odvracať demenciu.
Ďalšie štúdie - uskutočňované na ľuďoch i zvieratách - potom dokladajú, že alkohol v rozumnej miere môže znižovať aj riziko ďalších ochorení, napríklad rakoviny.
Z vyššie uvedeného je tak ťažké sa len tak rozhodnúť, čomu veriť, čo je jediná a neochvejná pravda. Server Daily Mail sa na celú problematiku pitia alkoholu, respektíve vína, pozrel z trochu iného pohľadu.
Zostavil pre a proti z rôznych štúdií, ktoré boli za posledného polroka publikované. Závery si tak môže urobiť každý sám.
Víno ako škodca
Posledný výskum, ktorý bol publikovaný len pred pár dňami v časopise Alcoholism: Clinical and Experimental Research, to vidí jasne. Štúdia vykonaná odborníkmi z americkej Washington University School of Medicine jasne poukázala na to, že každodenné popíjanie aj obyčajného pohára vína zvyšuje riziko predčasného úmrtia o pätinu. Účinok je rovnaký u všetkých ľudí, bez ohľadu na ich vek.
Prieskum z Vanderbilt University v americkom štáte Tennessee z júna tohto roku potom poukázal na fakt, že ľudia do 45 rokov veku, ktorí si pravidelne "doprajú", majú oveľa častejšie vyšší krvný tlak, vyššiu hladinu cukru v krvi a zvýšený cholesterol. To všetko vedie k vyššiemu riziku ochorenia srdca alebo mŕtvice.
Odborníci z fínskej University of Jyväskylä v máji tohto roku zverejnili, že už dva poháriky vína za večer znižujú kvalitu spánku tú istú noc až o 40 percent. Menšie množstvo potom o 10 percent.
Júnový výskum univerzity v americkom Illinois potom uvádzal, že vyššie množstvo alkoholu zvyšuje riziko prepuknutia Alzheimerovej choroby.
Pitie aj malého množstva vína, predovšetkým bieleho, potom navyše zvyšuje u mužov riziko rakoviny prostaty až o 26 percent, uviedla májová štúdia rakúskych odborníkov. Rovnaká štúdia tých istých odborníkov ale zároveň zistila, že červené víno naopak riziko výskytu rovnakého druhu rakoviny znižuje, a to v priemere o 12 percent.
Keď víno pomáha
Pozitívne postavené štúdie, teda tie, ktoré sa zameriavajú na prospešnosť mierneho popíjania vína, ale majú tiež svoje zastúpenie. V auguste publikovala University College London zistenie, že víno v malej miere môže pôsobiť ako prevencia proti srdcovým chorobám.
Vedci v rámci nej podrobili testom 35 132 žien a zistili, že tie, ktoré si dopriali pohárik vína denne, mali až o 50 percent menšie riziko výskytu chorôb srdca.
Ten istý mesiac potom vyšla pre milovníkov vína ďalšia pozitívna štúdia, ktorá tvrdila, že jeho konzumácia výrazne znižuje riziko vzniku demencie. Francúzski odborníci z Universite Paris-Saclay pri nej podrobili testom 9000 ľudí stredného veku a zistili, že tí, ktorí si dávali pohár vína denne (cca 175 ml), mali nižšiu pravdepodobnosť rozvoja demencie, a to opäť o nezanedbateľných 50 percent, oproti tým, ktorí nepili vôbec.
Talianska štúdia z júla tohto roka sa potom zamerala na víno a jeho vplyv na mužské spermie. Muži, ktorí počas týždňa vypijú množstvo rovnajúce sa fľaši a jednému malému poháriku vína, majú podľa vedcov z Fondazione Policlinico v Miláne nielen vyšší počet spermií, ale aj kvalitnejšie spermie oproti abstinentom.
Doktor Max Griswold z americkej University of Washington potom koncom prázdnin vydal ďalšie závery. "Akokoľvek môže mať alkohol v minimálnej miere pozitívne účinky v niektorých ohľadoch na zdravie, nič ako bezpečné množstvo alkoholu neexistuje," uviedol po tom, čo so svojimi kolegami preskúmal 694 predchádzajúcich štúdií zameraných na alkohol a jeho vplyv na zdravie.
Ako je vidieť, vždy tak najskôr budú vedľa tvrdenia, ktoré budú vyzdvihovať prínosy vína, existovať aj tie, ktoré budú tvrdiť opak.