Je vecou svedomia, či nás na Kube zaujíma len pláž alebo aj osudy ľudí

NETKY.SK • 23 September 2011, 21:42 • 2 min
Je vecou svedomia, či nás na Kube zaujíma len pláž alebo aj osudy ľudí

Je vecou svedomia, či nás na Kube zaujíma len pláž alebo aj osudy ľudí

slovakia

left justify in out

img

Slovenská republika pomáha ľuďom v iných krajinách bojujúcim o slobodu, no mohla by viac. Tvrdí to predseda KDH Ján Figeľ, ktorý pozval na Slovensko kubánskeho disidenta a bývalého politického väzňa Alfreda Dominigueza Batistu.
"Aj náš komunizmus bol vyzbrojený, mal tajné štruktúry, a padol. Slovensko si to pamätá a prináša túto tému aj do medzinárodných štruktúr vo forme aktívnej pamäti. Cesta k slobode je v každej krajine iná, ale ľudia po nej túžia a my by sme im mali pomáhať," apeloval pred novinármi Figeľ. Priznal, že v agende našej diplomacie rezonuje o niečo viac geograficky bližší priestor, ako je Kuba. "Myslím si, že práve postkomunistická časť EÚ by mala byť tou, ktorá pamätá a pomáha aj väzňom svedomia na Kube," podotkol.
Podľa jeho slov je to aj o osobnom rozhodnutí, či si ísť alebo nejsť zapáliť cigaru na kubánsku ambasádu, resp. vyjadriť svoj postoj, alebo len koketovať s režimom. "Tých momentov, kedy sa dá ozvať, je množstvo. Sú ľudia, ktorí idú na Kubu na dovolenku, lebo je to lacné, ale nezaujíma ich, že ďalej od pláží sú ľudia prenasledovaní alebo väznení. Je otázkou svedomia, či ma zaujíma len voda, pláž, pobrežie alebo aj ľudské osudy," vysvetlil. Za návštevu kubánskej ambasády v SR pri príležitosti osláv revolúcie v pozícii predsedu vlády SR bol v minulosti kritizovaný Robert Fico (Smer-SD).
Podľa Batistu je otázkou svedomia, ako sa dovolenkár na Kube správa. "Ja vás pozývam, aby ste prišli na Kubu. Možno nepodporíte opozíciu, ale navštívte týchto ľudí a oni vás prijmú s veľkou láskou. Moja rodina je chudobná, ale keď ju navštívite, nebudete musieť platiť ani ubytovanie, ani stravu a uvidíte krajšie miesta ako luxusné rezorty. Možno sa vás to nakoniec dotkne tak, že si uvedomíte zmysel spojenia s opozíciou," povedal.
Figeľ sa domnieva, že ak aj veľkosťou menšia krajina je veľkodušná, je vždy veľmi cenená, vplyvná a rastie. "Po vstupe do EÚ sa nám podarilo zadefinovať spolu s ostatnými členmi únie, že odsúdeniahodný je nielen nacizmus, ale aj stalinizmus, nielen plynové komory, ale aj gulagy. Toto bol príspevok našej časti Európy k spoločnej aktívnej pamäti," povedal.
Líder KDH tvrdí, že ak toto hovoríme o Európe, tak nemôžeme mlčať ani o porušovaní ľudských práv v Číne, vo Vietname, v Sudáne či na Kube. "Podporovali sme Ženy v bielom (manželky kubánskych politických väzňov, pozn. TASR), aby boli ocenené a aby ich posolstvo bolo šírené všade ako tichý protest voči brutálnej moci. V dnešnom vládnom programe je zase silná pasáž o podpore ľudských práv vo svete. SR v tejto oblasti robí aktívnu politiku," uistil.
Na margo možnej demokratizácie "ostrova slobody" Batista poznamenal, že opozícia vie o skupine ľudí v rámci kubánskej vlády, ktorí chcú, aby súčasný systém nepokračoval. "Je potrebný deň, kedy sa zobudia, pripoja sa ku kubánskej opozícii a spolu s bratmi z celého sveta vytvoria silu, aby sa konečne dosiahlo šťastie Kubáncov," vyzval.
Batista zdôraznil, že blokáda Kuby trvá už množstvo rokov, čo oslabuje tamojšie hospodárstvo a život bežného Kubánca sa tak rozvíja v najchudobnejších pomeroch. "Ak sa dá niečo urobiť, tak treba hľadať v rámci vlády ľudí, ktorí by boli jedného dňa schopní povedať v parlamente, že treba konať inak. Skúsenosti ukázali, že len demokraciou sa dá dospieť k tomu, aby boli ľudia vo svojej krajine šťastní. Ak by vlády zo zahraničia pomohli týmto ľuďom a organizovanej opozícii, bolo by to užitočnejšie ako súčasná blokáda," dodal Batista.
Figeľ si Batistu adoptoval po tom, ako ho v roku 2003 odsúdili na 14-ročné väzenie. Po odpykaní polovice trestu kubánskeho disidenta deportovali do Španielska, kde v súčasnosti žije aj so svojou rodinou. V aktívnej spolupráci a podpore chce Figeľ s Batistom pokračovať aj naďalej. Kubánec na Slovensko pricestoval 14. septembra aj so svojimi synovcami Hectorom Rodolfom Velázquezom Domínguezom a Carlosom Alfredom Leónom Domínguezom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona