Je v našom záujme, aby sa Turecko približovalo k EÚ

NETKY.SK • 11 Júl 2012, 05:51 • 2 min
Je v našom záujme, aby sa Turecko približovalo k EÚ

Je v našom záujme, aby sa Turecko približovalo k EÚ - Politika Je v záujme Slovenska, aby sa Turecko aj po pozastavených prístupových rokovaniach približovalo k Európske únii. Uviedol to dnes štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR Peter J

slovakia

left justify in out

img

Je v záujme Slovenska, aby sa Turecko aj po pozastavených prístupových rokovaniach približovalo k Európske únii. Uviedol to dnes štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR Peter Javorčík na margo vyhlásenia eurokomisára pre susedskú politiku a rozširovanie Štefan Füle. Ten v máji počas návštevy Ankary deklaroval, že EÚ sa pokúsi obnoviť tieto rokovania.
      "Je to významná krajina v procese rozširovania. Je však otázne, do akej miery sa v tomto polroku podarí posunúť v procese negociácie. Určite to bude veľmi citlivá otázka aj vzhľadom na cyperské predsedníctvo. Napriek tomu sa domnievame, že je tu priestor na to, aby sa Turecko inými inštrumentmi približovalo k EÚ," konštatoval po dnešnom rokovaní zmiešanej slovensko-maďarskej komisie pre európsku a euroatlantickú integráciu. Jeho maďarský kolega Zsolt Németh s jeho slovami na sto percent súhlasil.
      Turecko chce vstúpiť do EÚ ako prvá moslimská krajina. Status kandidátskej krajiny má už od roku 1999, prístupové rokovania začali v roku 2005. Problém je, že odmieta normalizovať vzťahy s Cyperskou republikou. Ostrov je rozdelený na grécky juh a turecký sever.
      Ankara sa opakovane sťažuje na pomalé tempo rokovaní o vstupe do EÚ. Dosiaľ došlo k otvoreniu len 13 z 35 prístupových kapitol, mnohé boli "zmrazené" pre už spomínané politické spory.
      Cyprus 1. júla prvýkrát v histórii prebral polročné rotujúce predsedníctvo v Európskej únii. Turecko už predtým oznámilo, že sa šesť mesiacov nezúčastní na žiadnej akcii EÚ, ktorej bude Cyprus predsedať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies