Je trápne, že Smer nemá kandidáta na prezidenta, tvrdí Hrušovský

NETKY.SK • 15 December 2013, 13:46 • 2 min
Je trápne, že Smer nemá kandidáta na prezidenta, tvrdí Hrušovský

BRATISLAVA - Podľa prezidentského kandidáta Pavla Hrušovského (KDH) je trápne, že Smer-SD stále nepovedal svojho kandidáta na prezidenta. Povedal to dnes v politickej relácii V politike televízie TA3.

slovakia

left justify in out

 Ako dodal, treba sa k tomu postaviť zodpovedne. Ďalší z kandidátov za prezidenta, občiansky kandidát Andrej Kiska, je podľa vlastných slov zástancom čestnej a férovej hry. "Smer už dlho hovorí, že nevie koho postaví, pričom sa riadi výsledkami prieskumov," uviedol s tým, že je nefér sa rozhodnúť na základe prieskumov, či Robert Fico kandidovať bude alebo nebude. "Je to nečestná hra," dodal. 

Prezidentský kandidát Pavol Hrušovský, ktorý má zatiaľ podporu strán KDH a Most-Híd, sa bude usilovať získať podporu občanov, ale aj podporu a dôveru členov a voličov strany SDKÚ-DS. "Pokojne sledujem vývoj vo vnútri strany a verím, že ma SDKÚ-DS podporí. Do ich situácie nevstupujem, je to vnútrostranícka záležitosť," poznamenal v relácii. Aj bez ich podpory sa bude podľa vlastných slov snažiť získať podporu všetkých občanov a voličov SDKÚ-DS. Hrušovský sa cíti byť občianskym kandidátom, no zároveň ho teší, že ho podporili dve politické strany. Kampaň by nezvládal sám bez pomoci strán, pretože, ako uviedol, v politike nezbohatol, a jeho účet bude transparentný. "Rešpektujem podnikanie a povolanie každého, prezident by nemal byť len závislý od sponzorov, mecenášov. Mal by byť tvárou národa, menšín, všetkých občanov, mal by rešpektovať každého," povedal. Zároveň dodal, že je to obrovská zodpovednosť, ktorú berie s veľkou pokorou vo vzťahu k občanom a v rámci ústavnosti by funkciu vykonával tak, aby odraz tváre krajiny bol pekný a ľudia by sa cítili dobre. Pavol Hrušovský zatiaľ získal približne 13-tisíc podpisov, s podpisovaním však začal pred štyrmi týždňami. Zber podpisov podľa neho prebieha cez priateľov, komunikuje s ľuďmi na ulici, vysvetľuje, prečo sa rozhodol kandidovať, pretože práve ľudia sú tí, ktorí vedia problémy pomenovať a následne navrhnúť ich riešenie. Ako sám povedal, je jednoduchý normálny občan. 

Najdôležitejšou oblasťou, ktorú by Pavol Hrušovský, keby sa stal prezidentom, začal okamžite riešiť, by bola spravodlivosť, zákonnosť a dodržiavanie ústavnosti. "To je teraz najväčší problém, preto by som sa snažil, aby sa vzťah verejnosti k tomu zlepšil," priblížil. Ako ďalej povedal, vie pomenovať problémy, v ktorých sa Slovensko ocitlo a uberá sa zlým smerom, preto stráca nádej na lepšiu budúcnosť. Ľudia si podľa neho nevedia vymôcť svoje práva, vymožiteľnosť práva na súdoch je slabá, Slovensko stráca dôveryhodnosť v oblasti vzdelávania, korupcie, ale aj v oblasti podnikateľského prostredia či v sociálnej oblasti. Hrušovský chce všetky svoje skúsenosti, ktoré doteraz v politike získal, odovzdať štátu, chce občanov inšpirovať, pretože prezident by mal byť ten, kto bude všetkých spájať, mal by byť skúsený a problémy by mal riešiť spolu s ľuďmi. Prezidentský kandidát vo svoj úspech verí, preto o výsledkoch verejnej mienky nešpekuluje. "Chcem predložiť ľuďom dôstojnú ponuku, ktorá ich zaujme a uveria jej," poznamenal. Ako dodal, cíti dosť sebavedomia ale aj presvedčenia, že sa dá aj v druhom kole volieb poraziť akéhokoľvek kandidáta. "Verím si a v tejto viere idem do prezidentskej kampane," doplnil v relácii V politike. 

Andrej Kiska za prezidenta kandiduje ako občiansky, nezávislý a nestranícky kandidát, ktorý si kampaň platí z vlastného vrecka a doteraz do nej investoval približne 200-tisíc eur. K dnešnému dňu Kiska získal 60-tisíc podpisov, pričom tie zbiera viac ako tisíc dobrovoľníkov. Najväčšou jeho výhodou je podľa neho to, že má veľa skúseností z oblasti ekonomiky, vie, čo pracovné miesta tvorí a čo im naopak škodí. "Vláda nemá prirodzenú autoritu, ktorá by sa jej postavila. Ktokoľvek bude zvolený, bude mať svoje kompetencie a vybavovanie vecí tak bude závisieť od jeho autority," povedal s tým, že bude na ňom, ako dokáže bojovať za ľudí, ako sa ľudia dokážu za neho postaviť a ako sa on postaví za nich. "Vláda takéhoto prezidenta nebude ignorovať," doplnil. Kiska je presvedčený, že prezident nesmie byť predĺženou rukou politickej strany alebo sponzorov. Najzávažnejšou problémovou oblasťou je podľa jeho slov ekonomická tvorba pracovných miest, pričom každý jeden politik či úradník by si mal každé ráno klásť otázku, čo môže spraviť pre to, aby sa zvýšil počet pracovných miest. Dnes je však podľa neho situácia opačná. 

Andrej Kiska, ako prezidentský kandidát, chce vrátiť prezidentskému úradu dôveru, aby ľudia verili, že prezident je tam kvôli nim a bude za nich bojovať. "Chcem byť aktívnym a zodpovedným, neuzurpoval by som moc a uctil by som si ducha ústavy," povedal. Ako dodal, prezident nesmie vyhrocovať spory, musí ich spájať a uhladzovať, či už medzi vládou a parlamentom alebo politickými stranami. Kiska nevyhľadával podporu žiadnej politickej strany a podľa neho ani nehrozí, že by nejaká za ním s podporou prišla. "Dôvodom môjho vstupu do politiky boli práve príbehy ľudí, ktorým pomohol projekt Dobrý anjel. Vyvolalo to vo mne veľký stupeň rozhorčenia," poznamenal pre TA3. 

Podľa Martina Slosiarika z agentúry Focus je výhodou Andreja Kisku práve to, že nie je straník. A v tom je aj rozdiel medzi ním a Pavlom Hrušovským, ktorý pôsobí v politike dlhodobo. Nevýhodou však je, že jednou z dôležitých kvalifikácií na prezidenta je práve politická skúsenosť a pohybovanie sa v politike. "Kiska by to však mohol obrátiť vo svoju výhodu, pretože na druhej strane má manažérske schopnosti a môže byť človekom, ktorý sa vie pre ľudí rozdať, navyše politici sú vnímaní aj negatívne za to, že prichádzajú do politiky, aby získali peniaze," uviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona