Je toto vôbec možné? Biden uznal nemotornosť USA!

NETKY.SK • 29 Október 2021, 21:52 • 2 min
Je toto vôbec možné? Biden uznal nemotornosť USA!

RÍM - Americký prezident Joe Biden v piatok počas svojho stretnutia s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom priznal chybu. Ide o doteraz najjasnejší prejav ľútosti zo strany USA od začiatku diplomatického sporu, v rámci ktorého Francúzsko povolalo do Paríža svojich veľvyslancov z Washingtonu a Canberry.

slovakia

left justify in out

"Spojené štáty v situácii okolo zmluvy o nákupe francúzskych vojenských ponoriek konali nemotorne," povedal americký prezident Joe Biden. "Nemáme lepšieho spojenca ako Francúzsko."

 

img

 

"To, čo sa stalo, bolo, aby som použil anglickú frázu, nemotorné, nebolo to urobené s veľkou gráciou," dodal Biden, ktorý pricestoval do Ríma na nadchádzajúci summit krajín G20.

 

"Mal som dojem, že Francúzsko bolo už dávno informované, že dohoda neprejde," vysvetlil Biden, ktorý zároveň Francúzsko označil za "mimoriadne, mimoriadne ceneného partnera... a veľmoc samu o sebe" s "rovnakými hodnotami" ako USA.

 

Prečítajte si: Syn Donalda Trumpa prirovnal prázdne regále v USA ku komunistickému Československu

 

Macron privítal snahy USA vyriešiť túto diplomatickú krízu, pričom poukázal na viacero konzultácií medzi Parížom a Washington, ktoré sa uskutočnili v ostatných týždňoch. "Vyjasnili sme si to, čo bolo treba. Na čom však teraz skutočné záleží, je to, čo spolu spravíme v nadchádzajúcich mesiacoch a rokoch."

 

img

 

 

Francúzsko očakáva od USA podporu svojho boja proti džihádistom v africkom sahelskom regióne, ako aj jasnejšiu podporu plánov na posilnenie obranných schopností Európy.

 

Možno vás zaujme: Americký generál potvrdil, že Čína testuje hypersonické zbrane. Majú z nich strach

 

Austrália v septembri podpísala bezpečnostný pakt AUKUS s Britániou a USA zahŕňajúci vzájomnú výmenu spravodajských informácií. Austrália vďaka tomuto paktu získa prístup k tajným technológiám, ktoré jej umožnia vyrobiť vlastné ponorky na jadrový pohon. V dôsledku toho Austrália zrušila zmluvu na nákup naftových ponoriek, ktorú pred piatimi rokmi uzavrela s francúzskou firmou Naval Group. Paríž sa o zrušení zmluvy v hodnote 31 miliárd eur dozvedel iba niekoľko hodín pred zverejnením paktu, čo viedlo k diplomatickej roztržke s Washingtonom a Londýnom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies