Je to sklamanie, Slovákom sa na MS v Brazíli nedarilo: Vraj máme staré kanály a mladí netrénujú tvrdo, tvrdí Galovič

NETKY.SK • 1 Október 2018, 12:54 • 2 min
Je to sklamanie, Slovákom sa na MS v Brazíli nedarilo: Vraj máme staré kanály a  mladí netrénujú tvrdo, tvrdí Galovič

RIO DE JANEIRO - Na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v brazílskom Riu de Janeiro skončilo Slovensko svoje účinkovanie so ziskom jedinej zlatej medaily, čo je najhoršia bilancia od MS 1999. Vtedy v španielskom Seu d'Urgell odchádzali Slováci domov bez jediného zlata. Objektívne je potrebné poznamenať, že premiérovo v programe svetového šampionátu chýbala súťaž debloviek, ktoré doteraz vždy "zabezpečili" slovenskej výprave medailový zisk.

slovakia

left justify in out

"Sme už bez kategórie C2, ktorá nám priniesla medailu z každého vrcholného podujatia. Dnes táto kategória nie je súčasťou MS a musíme sa tomu prispôsobiť, aj keď je to nemilý fakt," zhodnotil predseda sekcie divokej vody Slovenskej kanoistiky Richard Galovič.

Slováci si v Riu vybojovali zlato v tímovej súťaži kanoistov. Trio Alexander Slafkovský, Matej Beňuš a Michal Martikán na MS v tejto kategórii nenašlo premožiteľa od roku 2009 a pripísalo si ôsmy triumf za sebou. "Okrem nášho 'highlightu' - ôsmeho víťazstva v neprerušenej sérii v 3x C1 v podaní nášho 'Dream Teamu' Martikán, Slafkovský, Beňuš - treba vyzdvihnúť piate miesto mladých dievčat v 3x C1Ž. Musia však ešte stabilizovať svoju výkonnosť. V ostatných tímových kategóriách bola väčšia nevyrovnanosť a to sa podpísalo na výsledkoch," pokračoval Galovič.

Spomenutá trojica kanoistov v individuálnej súťaži zostala bez kovu a zoradila sa na štvrtom až šiestom mieste. "Žiaľ, v kategórii C1M sa to nakopilo tak, že naši skúsení pretekári zostali tesne pod stupňami víťazov. Je však potrebné pozrieť sa na to, s kým sme vlastne prehrali a asi nejde ani tak o chybu športovcov, ako skôr o systémový problém. Prehrali sme s Nemcami a Britmi a kanál v Riu je veľmi podobný s tými v nemeckom Markkleebergu či anglickom Londýne. Nie je to teda ani tak o reálnej výkonnosti našich športovcov, ale o výhode jazdcov, ktorí trénujú na moderných tratiach, kde je charakter vody iný ako u nás - na zastaralom kanáli v Liptovskom Mikuláši či prežitom kanáli v Čunove," myslí si Galovič.

 

img


Odhliadnuc od nutnosti vybudovať v domácom prostredí moderný kanál má slovenská kanoistika na divokej vode aj ďalšie problémy. "Čo sa týka viacerých mladých športovcov, treba povedať, že zatiaľ nenaplnili potenciál, ktorý majú. Je to dané aj tým, že v príprave akoby kráčali cestou zľahčovania a alibizmu a nekopírujú za každú cenu dobré veci od svojich starších kolegov. Je najvyšší čas, aby sa vstúpilo do metodiky a organizácie tréningových skupín u mladých športovcov. Zatiaľ sa nám z majstrov sveta v juniorských kategóriách nedarí vyťažiť viac, nechceme už opakovať systémové chyby. Potenciál tam však je, máme pekné momenty. Stále máme čas naprávať tieto chyby, no musíme si sadnúť s trénermi, športovcami a asi aj ich rodičmi, ktorí do celého procesu tiež majú čo povedať. Musíme rozobrať, či toto je cesta, ktorá nás privedie k ďalším veľkým medailám, ktoré vždy zdobili slovenskú kanoistiku. Alebo je to cesta, ktorá k tomu nevedie a v budúcnosti nemôžu očakávať, že budú 'superúspešní' ako celá generácia športovcov pred nimi," poznamenal kriticky Galovič.

Celkovo nemožno hovoriť o veľkom sklamaní v dejisku OH 2016, veď Slovensko malo vo finále až päť lodí, čo nie je zlý potenciál na zisk medaily. "Do Brazílie sme odchádzali v inej situácii ako v ostatných rokoch. V tíme nám chýbali olympijskí víťazi bratranci Škantárovci, keďže kategória C2 už nie je súčasťou majstrovstiev sveta. Nebola tu s nami ani kajakárka Janka Dukátová, ktorá si plní materské povinnosti. Náš tím bol teda 'päťdesiatpercentný' z hľadiska potenciálu zisku medailového umiestnenia oproti nedávnej minulosti," doplnil Galovič.

Slováci po Riu majú na svojom konte dovedna 59 medailí (24-18-17). Michal Martikán sa podieľal až na 22 z nich a v celkovom hodnotení histórie MS je neohrozeným lídrom medailovej bilancie (14-3-5).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona