Je to potvrdené! Ak sa vám ráno podarí toto, budete mať pokazený celý deň

NETKY.SK • 12 Júl 2018, 11:05 • 2 min
Je to potvrdené! Ak sa vám ráno podarí toto, budete mať pokazený celý deň

Aké ráno, taký celý deň.

slovakia

left justify in out

Americkým vedcom z Pennsylvánskej štátnej univerzity sa podarilo potvrdiť staré známe porekadlo, že aké máme ráno, v takom duchu sa ponesie celý deň. Jinshil Hyun realizoval výskum, do ktorého zapojil 240 dobrovoľníkov vo veku 25 – 65 rokov. Týchto ľudí čakal stresujúce deň plný povinností a oni mali obavy, či to všetko budú zvládať. Tím odborníkov sledoval ich ranné rituály a zistil nasledovné.

 

Respondenti boli monitorovaní počas celého dňa pomocou aplikácie, ktorej museli každé 2,5 hodiny odpovedať na otázku, ako sa im darí a či sú v strese. Následne večer zhodnotili celý svoj deň. Ukázalo sa, že najväčší vplyv na vývoj dňa majú práve rána. Ak človek už vstane s očakávaním stresu, jeho myseľ to zahltí natoľko, že stráca schopnosť normálne vykonávať aj tie najbežnejšie činnosti, nedokáže robiť adekvátne morálne úsudky a postihnutá je aj jeho krátkodobá pamäť. „Ranný stres a očakávaná úzkosť nepriaznivo ovplyvňujú každodennú pamäťovú funkciu, nezávisle od toho, či sa stresujúce udalosti skutočne dejú alebo nie," vyjadril sa Hyun. 

 

Z výsledkov pozorovania teda vyplynulo, že pokiaľ máme ráno plné stresu a negatívnych myšlienok ohľadom situácii, ktoré ešte ani nenastali, bránime tým našej mysli aj telu normálne fungovať a v konečnom dôsledku si počas celého dňa privodíme oveľa viac problémov, ako by sme mali nebyť strachu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona