Je to definitívne! Slováci napriek vybojovanej miestenke prišli o ZOH 2018

NETKY.SK • 17 Január 2018, 16:34 • 2 min
Je to definitívne! Slováci napriek vybojovanej miestenke prišli o ZOH 2018

BRATISLAVA - Slovenskí reprezentanti si v závere uplynulého týždňa vybojovali olympijskú miestenku v štvorboboch, ale ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu budú bez nich. Definitíva o neúčasti Slovákov na februárovom podujatí pod piatimi kruhmi padla v stredu.

slovakia

left justify in out

"Je to konečné rozhodnutie, slovenské boby sa na nadchádzajúcich olympijských hrách nepredstavia. Zostalo to v začarovanom kruhu. Urobili sme maximum, čo sa dalo spraviť. Ja som posledné dve noci ani nespal," uviedol šéf Slovenského zväzu bobistov (SZB) Milan Jagnešák, ktorému sa napriek veľkej snahe nepodarilo uspieť na diplomatickom poli.

Ako je známe, vysvitol problém v súvislosti so štartom pilota. Radek Matoušek od aktuálnej sezóny jazdí vo farbách SR, ale predtým reprezentoval ČR. Podľa Olympijskej charty nemôže štartovať za krajinu športovec, ktorý v ostatných troch rokoch reprezentoval iný štát. Matoušek však jazdil za rodné Česko, takže nespĺňa túto podmienku.

 

img

 

Poslednou šancou pre Slovákov bolo udelenie výnimky, ktorú mohla schváliť exekutíva Medzinárodnej federácie bobov a skeletonu (IBSF) a následne potvrdiť Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Nádej však zhasla a slovenský bobisti nepôjdu na sviatok všetkých športovcov, čím sa pretrhne séria ich štartov na ZOH po účastiach v Salt Lake City 2002, Turíne 2006, Vancouveri 2010 a Soči 2014. Pri všetkých štyroch bol ako pilot Milan Jagnešák.

Smolou je, že Matoušek je v súčasnosti jediný pilot slovenského tímu a nemá ho kto nahradiť. Dvadsaťosemročný rodák z Mladej Boleslavi má výrazný podiel na tom, že v konečnom hodnotení Európskeho pohára dvojbobov 2017/2018 skončili Slováci 13. a v štvorboboch obsadili dokonca 4. miesto.

"Smutný koniec pre športovcov. Je to veľká trauma. Bojovali sme s financiami i kopou iných problémov, toto mala byť odmena, ale realita je iná," smutne dodal zakladateľ bobového športu na Slovensku Jagnešák.

Sklamanie neskrýval ani člen tímu slovenský bobistov a podpredseda zväzu Ladislav Noskovič: "Je to kruté, ale už s tým nič nespravíme. Môžeme akurát tak plakať."
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona