Je to čierne na bielom. Od piatka platí pre nezaočkované osoby vracajúce sa zo zahraničia 14. dňová karanténa

NETKY.SK • 2 Júl 2021, 18:40 • 2 min
Je to čierne na bielom. Od piatka platí pre nezaočkované osoby vracajúce sa zo zahraničia 14. dňová karanténa

BRATISLAVA – Všetky osoby, ktoré od 9. júla od 6:00 hodine prídu na Slovensko musia okrem registrácie do systému eHranice ísť do karantény.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Marek Eliáš z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva SR. Karanténa pri bezpríznakovom priebehu a bez otestovania končí dovŕšením 14. dňa

 

Izolácia platí aj pre deti

Ukončiť ju skôr môže negatívny výsledok RT-PCR testu, ktorý je možné podstúpiť najskôr na piaty deň. Deti do 12 rokov sa nemusia testovať, pretože sa im skončí karanténa v rovnaký deň ako ostatným členom spoločnej domácnosti. Eliáš upozornil, že karanténa platí aj pre členov spoločnej domácnosti, ktorí necestovali.

 

img

Výnimku z karantény majú plne zaočkovaní ľudiaOsoby, ktoré zo zdravotných dôvodov nemôžu byť zaočkované majú tiež výnimku z karantény, ale musia predložiť potvrdenie podľa vzoru v prílohe vyhlášky, a zároveň musia mať negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako 72 hodín.

 

Výnimka sa vzťahuje aj na slovenských občanov, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt v prihraničných oblastiach susedného štátu do 100 km od otvoreného hraničného priechodu na Slovensko. Musia však predložiť negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako sedem dní.

 

Prečítajte si tiež: Šeliga: Keď máte na dovolenku, tak nazbierate 40 eur na to, aby ste si zaplatili test!

 

Registrácia v ehranici

Pri nezaočkovaných osobách, ktoré mali výnimku aj doteraz, ako posádky lietadiel, vlakov, vodičov nákladných vozidiel, pracovníkov pohrebnej služby a ďalší určuje prípadnú potrebu preukazovania sa negatívnym výsledkom testu na COVID-19 vyhláška. Tieto osoby sa stále musia registrovať na e-hranici.


Zmeny vo výnimkách pri karanténe nastali pre vybrané profesijné skupiny, ako sú napríklad delegácie zastupujúce SR, poslanci Európskeho parlamentu či zamestnanci medzinárodných organizácií, a pri niektorých životných situáciách.

 

img

 

Tieto osoby sú povinné pri vstupe na Slovensko preukázať sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 72 hodín.

 

Eliáš poukázal, že povinnosť karantény sa po novom týka aj nezaočkovaných osôb, ktoré krátkodobo vstupujú alebo opúšťajú Slovensko za účelom účasti na uzavretí manželstva vrátane blízkych osôb snúbencov.

 

Zachovaná je naďalej výnimka pre krátkodobý vstup za účelom účasti na pohrebe blízkej osoby, avšak nezaočkovaná osoba sa musí preukázať negatívnym RT-PCR testom nie starším ako 72 hodín.

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZÁCIA: Parlament schválil očkovaciu prémiu a sprostredkovateľský bonus

 

Kedy ste braný ako plne zaočkovaný?
Osoba je podľa vyhlášky plne zaočkovaná, ak je najmenej 14 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii druhej dávky dvojdávkovej vakcíny alebo najmenej 21 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii jednodávkovej vakcíny. 

 

Za kompletne zaočkované osoby sa berú aj osoby, ktorým bola aplikovaná prvá dávka vakcíny pred najmenej 14 dňami a najviac 12 mesiacmi, ak sú ešte v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19.

 

Okrem COVID-preukazu Európskej únie (EÚ) alebo potvrdenia o absolvovaní očkovania na Slovensku sa môžu osoby preukazovať aj potvrdeniami z iných krajín.

 

Podmienkou však je, aby toto potvrdenie bolo v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona