Je super byť migrantom vo Švédsku. Neuveríte, čo dostal jeden z nich

NETKY.SK • 11 Október 2017, 17:30 • 2 min
Je super byť migrantom vo Švédsku. Neuveríte, čo dostal jeden z nich

Švédski demokrati zo Štokholmu upozornili na zaujímavý prípad migranta zo Sýrie. Miestna samospráva mu zaobstarala tri byty v hodnote takmer 14 miliónov švédskych korún, čo je takmer 1,5 milióna eur. A prečo tri a nie iba jeden byt?

slovakia

left justify in out

Pretože sýrsky utečenec má tri manželky a šestnásť detí... Rozvetvená moslimská rodina sa tak mohla nasťahovať napriek tomu, že vo Švédsku -  tak ako inde v Európe - platí zákaz polygamie. Informovali o tom české Parlamentné listy.

 

Demokrati teiž upozornili, že samospráva v oblasti bývania pre sociálne prípady nijak zvlášť nešetrí. "Pre obdobie rokov 2016 až 2019 vyhradili na tento účel asi 100 miliónov švédskych korún (10,5 milióna eur)  a tohto roku v júni k tomu pridali ďalších 150 miliónov švédskych korún (15,7  milióna eur). Proti tomu sme hlasovali zo všetkých strán iba my," tvrdia zástupcovia Švédskych demokratov na Facebooku.

 

"Ako môže polygamná rodina dostať tak obrovskú pomoc v krajine, kde je polygamia zakázaná? Prečo používate naše peniaze na ubytovanie v čase, keď ceny nehnuteľností stúpajú? Prečo podobným spôsobom nepomáhate miestnym rodákom?" pýtajú sa demokrati v komentári, ktorý mal obrovskú odozvu a zdieľalo ho viac ako 3-tisíc ľudí.

 

Na priamu otázku redakcie Metro potvrdil jeden z mestských poslancov za kresťanských demokratov Jan-Eric Jansson, že tieto informácie sú pravdivé. V následnom rozhovore šéfka miestneho sociálneho odboru Frida Plym Forshellová pridala ďalšie podrobnosti. "Pred rokom a pol bol prijatý zákon, podľa ktorého musí každá obec zaistiť ubytovanie pre pridelených migrantov. Do našej mestskej časti prišlo vlani 339 migrantov a my sme pre nich zaistili 94 bytov v hodnote viac ako 300 miliónov švédskych korún," vysvetlila Foshellová.

 

Dodala, že migranti majú ubytovanie zaistené dočasne a v prípade tejto konkrétnej sýrskej rodiny znie zmluva na dva roky. Podľa nej nie je polygamia prekážkou. "Medzi migrantmi je asi 300 polygamných zväzkov. Keď pochádzajú zo zeme, kde je to prípustné, naše úrady to tolerujú." 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies